Business

Hartenkreet oprichtster Meike Beeren: 'Wij kunnen Marqt redden'

05 december 2019 18:43 Aangepast: 05 december 2019 21:27
Beeld © ANP

Volgens onderneemster Meike Beeren is eco-supermarkt Marqt veel beter af in handen van haar en mede-oprichter Quirijn Bolle dan bij Udea/ Ekoplaza, dat op het punt staat om het bedrijf over te nemen.

Vandaag deed Beeren een gepassioneerde hartenkreet aan de Amsterdamse Ondernemingskamer, waarin zij betoogde dat de oprichters de duurzame supermarktketen kunnen redden.

Verkoop voorkomen

Beeren en Bolle stapten naar de speciale rechtbank voor ondernemingen om aan te dringen op voorlopige voorzieningen, die moeten voorkomen dat de aanstaande verkoop van Marqt aan Udea / Ekoplaza onomkeerbaar wordt.

Andere grootaandeelhouders, zoals Triodos en investeerder SIV, en Marqt-bestuurder Tjibbe Bouma willen juist wél aan dat bedrijf verkopen, en hebben die deal in principe al rond. Volgens hen is het de enige kans om Marqt nog te redden van een faillissement.

Op omvallen

Voor de Ondernemingskamer bestookten de advocaten van de strijdende partijen elkaar vanmiddag bijna drie uur lang met argumenten en tegenwerpingen. Kern van de zaak: volgens Marqt en de 'verkopende' grootaandeelhouders staat het bedrijf op omvallen, en is elke vertraging van de verkoop aan Ekoplaza 'spelen met vuur.'

Volgens Beeren en Bolle daarentegen staat Marqt er niet zo beroerd voor dat hun alternatieve bod niet meer beoordeeld kan worden. Wegens de waardevolle vastgoedcontracten zou het bedrijf tientallen miljoenen waard zijn, en nu veel te goedkoop worden verkocht. Zij vrezen dat Udea / Ekoplaza het bedrijf zullen ontmantelen.

Vurig betoog

Nadat de advocaten hadden afgerond, stak Beeren een vurig betoog voor overname door de oprichters af. Volgens haar zijn zij bij uitstek de juiste mensen om Marqt in een veilige haven te leiden.

"Wij weten dondersgoed wat wij moeten doen. Toen wij de onderneming nog leidden, ging het goed. In een verzadigde markt hebben wij een prachtig bedrijf opgebouwd, waar niemand anders dan Tony’s Chocolonely aan kan tippen."

Gebrekkige kennis

Volgens haar ging Marqt pas onderuit, nadat Bolle en zij waren gevraagd een stap terug te doen. "Onder degenen die nu aan het roer zitten, gingen de resultaten naar beneden."

Dat zou volgens Beeren te wijten zijn aan het gebrek aan retailkennis bij de huidige top en grootaandeelhouders. "Dat kan je ook zien uit de veel te lage prijs die zij vorig jaar kregen uit de verkoop van een winkel. Die is verkocht voor 4 miljoen, terwijl hij wel 9 miljoen had kunnen opbrengen. Hoe kunnen zij nu beweren dat zij het beter weten?"

Vertrouwen

Beeren zegt dat zij en Bolle eerder dit jaar akkoord gingen met de zoektocht naar een nieuwe investeerder, in de verwachting dat dit zorgvuldig zou plaatsvinden. "Ik had nooit verwacht dat het hier op uit zou lopen. Wij zijn veel te goed van vertrouwen geweest."

Dat Marqt en de andere aandeelhouders twijfel zaaien over de (onbekende) investeerder met wie zij hun bod willen uitbrengen, noemde zij onvoorstelbaar. "Wij hebben drie keer eerder veel geld kunnen ophalen, omdat het zo’n prachtig bedrijf is. En ik verzeker iedereen dat we dat opnieuw kunnen."

Morgen doet de Ondernemingskamer uitspraak over de voorlopige voorzieningen. Over een eventueel onderzoek naar de gang van zaken bij Marqt wordt mogelijk later geoordeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van