Ga naar de inhoud
Business

Oprichters proberen overname Marqt opnieuw te voorkomen

Beeld © ANP

Oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren van Marqt stappen opnieuw naar de rechter om te protesteren tegen de overname van de ecologische supermarktketen door concurrent Ekoplaza.

Een woordvoerder van de oprichters bevestigt dat zij naar de Ondernemingskamer zijn gestapt, na eerdere berichtgeving door het FD. Inhoudelijk zegt hij niet op de zaak te kunnen ingaan, omdat de zaak onder de rechter komt.

Ingrijpen rechter

Eind oktober verloren Bolle en Beeren een kort geding, waarmee het bedrijf en andere grootaandeelhouders wilden afdwingen dat zij hun aandelen zouden verkopen. In de zaak die voor aankomende donderdag op de agenda van de Ondernemingskamer staat, dringen de oprichters aan op een bredere uitspraak.

Uit de agenda blijkt dat de oprichters willen dat de Ondernemingskamer bij Marqt ingrijpt door het nemen van zogenoemde 'onmiddelijke voorzieningen'. Daarbij kan worden gedacht aan een benoeming van een externe bestuurder, een voorlopige stop op de overdracht van aandelen of een onderzoek naar de gang van zaken.

Het ligt daarbij voor de hand dat zo'n onderzoek vooral gericht zal zijn op de manier waarop de overname van Marqt door Ekoplaza tot stand is gekomen.

Nimmer winst

Ecologische supermarkt Marqt werd in 2008 opgericht door Quirijn Bolle en Meike Beeren, en groeide uit tot een keten van achttien vestigingen. Het bedrijf wist echter nimmer winst te maken.

Na nieuwe tegenvallers dreigde Marqt dit jaar op de klippen te lopen, en gingen de aandeelhouders op zoek naar een koper.

Verkoop aan Ekoplaza

Afgelopen herfst kwamen de aandeelhouders daarbij echter keihard met elkaar in aanvaring. Grootaandeelhouders Triodos, Social Impact Ventures en Annelies van der Vorm wilden het bedrijf verkopen aan Erik Does van concurrent Udea / Ekoplaza.

Oprichtsters Bolle en Beeren waren daar mordicus tegen. Volgens hen schaadt zo'n overname het belang van Marqt, omdat de koper al te veel hooi op de vork zou hebben genomen door eerdere overnames en ook Marqt-vestigingen wil sluiten.

Roet in het eten

Een late poging van Bolle om Marqt samen met een investeerder zelf over te nemen, mislukte. Toen de oprichters het kort geding verloren en kartelwaakhond ACM groen licht gaf, leek niets de overname van Marqt door Udea / Ekoplaza meer in de weg te staan.

Maar de komende rechtszaak voor de Ondernemingskamer kan misschien toch nog roet in het eten gooien. Woordvoerder Hans van Mierlo van Udea / Ekoplaza zegt dat de de nieuwe rechtszaak nadelige gevolgen voor Marqt kan hebben.

 "We betreuren dat de founders de heldere uitspraak van de rechter in kort geding niet respecteren. De positie van Marqt verslechtert. Het verlies loopt door en er kan nu niet worden gewerkt aan verbeteringen."