Business

EU investeert 100 miljoen in mkb-bedrijven

03 december 2019 09:43 Aangepast: 03 december 2019 12:51

Europese mkb-bedrijven krijgen een duwtje in de rug met een nieuw investeringsfonds ter waarde van 100 miljoen euro. Het geld komt onder meer van het Europees Investeringsfonds (EIF).

Het geld zal door de Amsterdamse kredietverstrekker October worden gebruikt om ondernemers in Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië te financieren. Ook Duitsland volgt binnenkort, zegt het bedrijf.

Ondernemers met bijvoorbeeld verbouw- of uitbreidingsplannen kunnen een lening krijgen vanaf 30.000 euro tot 5 miljoen euro. "Het geld wordt verdeeld over de Europese landen waar October actief is. Maximaal 30 procent gaat naar Nederland", zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

'Alternatief voor bankleningen' 

Afhankelijk van het bedrag en de looptijd van de lening liggen de rentes tussen de 5 en 7 procent. Met het geld hopen de beleidsmakers een alternatief te bieden voor bankleningen, die vaak lastig te krijgen zijn of veel haken en ogen hebben.

Voor een zakelijk krediet bij een bank betaal je al snel zo'n 5 tot 10 procent rente per jaar. Bij New 10, een inititatief van ABN Amro, kun je bijvoorbeeld een bedrag tot 1 miljoen euro lenen tegen een rente van 3 tot 9,4 procent. Bij crowdfunding is dat vaak nog hoger.

Het fonds van October werkt volgens het EIF met 'op maat gemaakte schuldpakketten' en snelle en flexibele leningen. "Het doel van ons programma is om de groeiende Europese particuliere kredietmarkt te ondersteunen", zegt Pier Luigi Gilibert, directeur van het EIF.

Meer alternatieven welkom

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland juichen een nieuw fonds toe. "We weten niet zoveel over dit specifieke bedrijf, maar October is geaudit en voldoet aan de Gedragscode van Stichting MKB Financiering", zegt woordvoerder Mieke Ripken.

"Het is belangrijk dat het mkb, naast de bank, meer alternatieven heeft. De hoogte van de rente is vooral afhankelijk van de mate van risico van de investering en de voorwaarden." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Failliet door crowdfunding: 'Hoge rentes nekken ondernemers'

Zevenhonderd leningen 

Het fonds wordt ook opgehoest door financiële toezeggingen van de Franse verzekeraar CNP Assurances, de Franse investeringsbank Bpifrance en het Duitse financieringsplatform Zencap. Samen met het EIF steken deze partijen direct geld in het fonds.

Het doel is om uiteindelijk in totaal 200 miljoen euro op te halen, zegt October. Daarvoor zoekt het bedrijf nog andere investeerders. 

October zou tot dusverre aan meer dan 700 mkb-bedrijven leningen hebben verschaft. De gemiddelde lening bedraagt 490.000 euro, zegt de instantie. In totaal zouden ruim 19.000 geldschieters 367 miljoen euro hebben uitgeleend en 21 miljoen euro aan rente hebben opgestreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europees miljardenfonds voor jonge boeren en bio-industrie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van