Business

Europese Commissie wil clearinghuizen onder EU-toezicht na brexit

13 juni 2017 17:22 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Getty Images

De Europese Commissie wil dat de afhandelaars van effectentransacties onder toezicht van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) komen. Deze zogenaamde clearinghuizen vormen een risico voor het financiële systeem in de Europese Unie en moeten daarom in de EU gevestigd zijn.

Sinds nieuwe regels van na de crisis is Londen uitgegroeid tot hét centrum van clearinghuizen. Er gaan dagelijks duizenden miljarden in om. De grootste speler is LHC, dat dagelijks zo'n 850 miljard 'cleart'. Lex Hoogduin, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), is er voorzitter.

Buffer

Nu de Britten de EU verlaten, probeert Brussel het toezicht naar zich toe te trekken. EU-commissaris Valdis Dombrovskis: "Nu we worden geconfronteerd met het vertrek uit de EU van het grootste financiële centrum in de EU, moeten we onze regels aanpassen.”

Clearinghuizen dienen als buffer tussen verkopers en kopers van aandelen, obligaties en derivaten. Ze garanderen de betaling of levering van stukken als de koper of verkoper niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. De marktpartijen zijn verplicht een onderpand te storten bij de clearinghuizen, waar miljarden omgaan.

Locatieplicht

De gedwongen verhuizing van de clearinghuizen naar het Europese vasteland kan volgens Hoogduin stukken beter. In Het Financieele Dagblad pleitte de hoogleraar economie gisteren voor gezamenlijk toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England, de Amerikaanse CFTC en de Fed.

Hoogduin maakt zich met name zorgen over een mogelijke locatieplicht, waarbij de clearing van euroderivaten binnen de eurozone moet plaatsvinden. Hierdoor gaan de kosten voor klanten als Nederlandse pensioenfondsen fors omhoog. Volgens hem kunnen de kosten alleen al voor LCH oplopen tot 100 miljard euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van