Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Pittige sauzen zijn hot: 'Ik eet bij elke maaltijd hete saus'

04 december 2019 17:21 Aangepast: 05 december 2019 15:15
Bekende chefkok Gordon Ramsay eet een hete peper. Beeld © Screenshot YouTube

Nederland wordt steeds heter. En dan hebben we het niet over hitterecords, maar over ons voedsel. De hete saus is namelijk bezig aan een opmars. Van speciaal geïmporteerde saus uit Amerika, televisieshows over het eten van die saus en een chili-festival: hete saus is overal. "Ik eet bij elke maaltijd hete saus."

Dat is ook te merken bij verkopers van deze sauzen. De afgelopen vier jaar steeg de omzet van hete sauzen die in de supermarkt verkocht worden flink, zo becijferde onderzoeksbureau IRI Worldwide voor RTL Z. Met name de chilisauzen rezen de pan uit: die werden 125 procent meer verkocht (zie grafiek).

Bekende pepereters

Er zijn inmiddels zelfs 'Bekende Pepereters', waar een festival publiek mee kan trekken. Zo is er in Denemarken Chili Klaus, in het Verenigd Koninkrijk de Chili Queen en Nederland heeft peperkoning Stan Kelders. Een boek over hete pepers van barbecue-kok Jeroen Hazebroek is net uit.

Bron: IRI Nederland. Bron: IRI Nederland.

Meer aandacht voor hete sauzen

Leo Hoeksema is directeur van het Dutch Chili Fest in Eindhoven, hét festival voor hete sauzen en pepers in Nederland. "De laatste vijf jaar is er meer aandacht voor hete sauzen. Op internet staan talloze reviews over hete pepers in sauzen."

Het Dutch Chili Fest gaat al bijna tien jaar mee, in 2012 was de eerste editie. Op het festival komen kwekers, zaadhandelaren en hun klanten samen. De meest recent editie, in september, trok 9000 man en had 25 marktkramen vol pepers en andere pepergerelateerde producten. 

Peper en muziek

"Die hele wereld komt daar samen", vertelt Hoeksema, die in 2017 weliswaar pas het stokje van bedenker Herald Coolbergen overnam, maar er zelf ook een peperige geschiedenis op nahoudt.

Hij runt ook het Tilburgse boekingskantoor Zwaardvis Music, dat roots-, cajun- en tex mex-bands uit binnen- en buitenland optredens bezorgt. Dat zijn bands die een specifiek soort muziek maken, met de oorsprong in het zuiden van de VS en Mexico, waar men doorgaans een pepertje in het eten wel kan waarderen. "Die peperwereld slaat een brug naar onze muziek", die Hoeksema dus ook kwijt kan op het festival. 

De speciale écht hete sauzen zoals op het Dutch Chili Fest vind je niet in de doorsnee supermarkt, maar in speciale winkels of online. Denk bijvoorbeeld aan de weinig subtiele Teringhete Sauzen van importeur Hete Peter, of aan sauzenmaker Saus Guru uit Twello.

Heatsupply brengt hete saus aan de man

Dat goede hete sauzen vinden in Nederland lastig was, ondervonden de broers Freek en Stan Raijmakers. Daarom startten ze in 2017 webshop Heatsupply. "Geen groothandel", benadrukt Freek, die bij elke maaltijd hete saus eet. Ze verkopen met name aan consumenten, maar zien wel een groeiend aantal bars en restaurants dat hen weet te vinden.

Ongeveer tweederde van de bestellingen komt uit Nederland, 15 tot 20 procent komt uit België, de rest uit Europa, zegt Raijmakers. "Maar het aandeel Europa wordt wel groter."

De gebroeders Raijmakers, Stan (links) en Freek. De gebroeders Raijmakers, Stan (links) en Freek.

Specialistisch aanbod

Het aanbod van Heatsupply is groter en specialistischer dan wat je bij een supermarkt kunt krijgen. De ongeveer 100 sauzen importeert Raijmakers vooral uit de Verenigde Staten. "Daar bestaan de hot sauces al tientallen jaren."

Inspiratie haalde Raijmakers uit de Amerikaanse Youtube-serie Hot Ones, waarin bekende mensen zichzelf van binnen laten afbranden door ultra-hete sauzen. Raijmakers bestelde een proefpakket hete sauzen uit de Verenigde Staten, want die bleken niet in Europa te krijgen.

De webshop was eigenlijk een hobbyproject, maar de verkopen liepen snel op. "En nu importeren we pallets met sauzen vanuit Amerika."

De omzet van Heatsupply steeg volgens Raijmakers ten opzichte van een jaar geleden met 200 tot 300 procent. Afgelopen maand tikte de bestellingenlijst de 500 aan, met 1800 artikelen in totaal. 

De Schaal van Scoville

Hoe heet pepers zijn wordt uiteraard ook gemeten en geregistreerd. Volgens het Guinness Book of Records is de heetste peper ter wereld de Carolina Reaper. Die scoort op de Schaal van Scoville, een soort schaal van Richter voor pepers, het hoogst. De Amerikaan Wilbur Scoville bedacht deze in 1912 om hitte in voedsel te meten. Een andere bekende hete peper is de Madame Jeanette uit Suriname. 

Eigen saus

Volgens Raijmakers zijn er twee trends in Nederland op het gebied van hete sauzen: hoe heter hoe beter, en een focus op smaak. "Die laatste trend wordt steeds sterker en maakt de hete sauzen toegankelijk voor een breed publiek. Zo kom je tegenwoordig hot sauces tegen met unieke smaakcombinaties als Habanero pepers en zoete aardappel, of zelfs met gedroogde olijven, kappertjes en zeewier." 

Sinds een jaar heeft Heatsupply een eigen saus: Raijmakers Heetmakers, in vier smaken. Die gaan ook hard: inmiddels verkopen de broers hun eigen saus in allerlei landen; behalve Nederland, België en Duitsland nemen ook de Polen, Noren, Britten en Grieken het huismerk af. De saus gaat zelfs naar IJsland. "Daar kunnen ze 'm misschien extra goed gebruiken omdat het zo koud is."

Kijken naar mensen die hete pepers eten

Voor de waaghalzen die het niet durven om zulke hete pepers te eten zijn er de eetwedstrijden om te bekijken. Sommige filmpjes ervan zijn al miljoenen keren bekeken. De aflevering van Hot Ones met Gordon Ramsay is ruim 47 miljoen keer bekeken. Het kanaal zelf heeft 7,6 miljoen abonnees.

Het Dutch Chili Fest organiseert ze ook. "Pleasure and pain komen samen", zegt Hoeksema. "Mensen gaan redelijk kapot, dat vinden mensen fantastisch om te zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van