Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Verduurzamen van gebouwen zorgt voor win-winsituatie

Beeld © Innax

Het verduurzamen van gebouwen bespaart niet alleen energie en dus CO2, maar creëert ook een gezonde werk- of woonomgeving. En als de gebouwen meer energie opwekken dan ze verbruiken, kunnen ze bovendien de rol van energieleverancier in de bebouwde omgeving overnemen.

Philip Blaauw werkte op de productontwikkeling- en marketingafdeling van Unilever, maar wilde meer voor het milieu doen. In 1992 richtte hij Innax op, een bedrijf dat andere bedrijven helpt hun gebouwen te verduurzamen. Inmiddels telt het bedrijf vijf vestigingen en 240 medewerkers.

Blaauw: "De bebouwde omgeving, zoals scholen, kantoren, hotels, zorginstellingen en woningen, veroorzaakt 35 tot 40 procent van onze CO2-uitstoot. Dat is veel meer dan de CO2-uitstoot van landbouw of vliegverkeer. Door ze te verduurzamen gaan die gebouwen energie produceren in plaats van verbruiken, dat bespaart dus CO2.

Tegelijkertijd verbetert het binnenklimaat en wordt de woon-of werkomgeving gezonder. Deze ‘energiepositieve gebouwen’ kunnen de energieleverancier van de bebouwde omgeving worden die gas- en kolencentrales overbodig maakt."

Energy as a service

"We werken onder andere voor woningcorporaties en organisaties met meerdere kantoren, scholen of zorginstellingen. Wij bieden totale ontzorging op het gebied van het verduurzamen van gebouwen. We helpen organisaties grip te krijgen op energiestromen en zorgen dat ze voldoen aan wetten en regels. Van daaruit maken we gebouwen met innovatieve energieconcepten duurzaam, gezond en waardevast.

Dat doen we niet alleen. We ontwerpen, organiseren, exploiteren en bieden garanties. De installatie wordt gedaan door andere partijen. Als bedrijven zelf geen geld hebben om te investeren, bieden we ‘energy as a service’. Wij doen de investering en zij betalen ons dan jaarlijks een bedrag."  

Financiering

"Dit jaar moesten we op zoek naar een nieuwe bank, omdat onze vorige bank stopte met bedrijfsfinancieringen. Rabobank had het beste totaalpakket: bedrijfsfinanciering, financiering van een recente overname en projectfinanciering voor verduurzaming van gebouwen.

En de missie van de Rabobank - dé bank van de energietransitie worden - past ook goed bij onze missie, het verduurzamen van gebouwen. Dat streven is leidend bij al onze beslissingen. We zien dat dat klanten en medewerkers aanspreekt. Daardoor lukt het vooralsnog om goede technici te vinden, ondanks de krapte op de markt."

Uitdagingen

"We lopen wel tegen regels aan die verduurzaming afremmen. Zo mogen woningcorporaties niets doen met energielevering. Zij kunnen dus niet zomaar zonnepanelen installeren.

Ook zorgt de discussie over stikstof leidt ervoor dat er regelgeving ontstaat die onbedoelde bijeffecten heeft. Het duurt dan weer jaren, voordat zoiets is aangepast. We zijn – zeker ook in Nederland - te traag in onze klimaatmaatregelen, daardoor loopt het steeds verder uit de hand.

Desondanks ben ik wel positief en geloof ik dat we de klus gaan klaren. De bereidheid tot het nemen van maatregelen neemt toe, het Klimaatakkoord gaat effect hebben en innovaties zullen een vlucht nemen."

Philip Blaauw

Directeur Innax

Studeerde Biochemie in Wageningen

LinkedIn

Motto Innax: 'Energizing the future'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together

Dit is een artikel van