Business

Tony's Chocolonely voldeed niet meer aan eisen banklening

28 november 2019 17:03 Aangepast: 29 november 2019 09:31
Passage over bankconvenant ontbreekt in het jaarFAIRslag. Beeld © RTL Z

Opnieuw slecht nieuws voor Tony's Chocolonely. Als gevolg van een winstval in het afgelopen jaar voldeed de chocoladeverkoper niet meer aan alle eisen die de huisbank stelde voor de kredietverlening.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Winst verdampt

Vorige week bleek tijdens de jaarlijkse presentatie van de resultaten van Tony's Chocolonely, dat de chocoladeverkoper zijn nettowinst afgelopen boekjaar vrijwel geheel zag verdampen. Onder de streep resteerde een cosmetisch winstje van 2.656 euro.

Uit de volledige jaarrekening die Tony's zojuist heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, blijkt nu ook dat het bedrijf door de winstval niet meer voldeed aan alle voorwaarden die de huisbank stelde voor de kredietverlening.

Bankvoorwaarden

Daarvoor had Tony’s Chocolonely namelijk een ebitda-winst van 2,75 miljoen euro moeten boeken. Ebitda staat voor earnings before interest, tax, depreciations and amortisations, ofwel winst voor betaling van rente, belasting, waardeverminderingen en afschrijvingen.

In werkelijkheid kwam de ebitda-winst van Tony’s vorig jaar echter uit op 1,4 miljoen, nauwelijks meer dan de helft van het benodigde bedrag.

Tony's brak bankconvenant. Tony's brak bankconvenant.

Leningen opeisbaar

Als een onderneming niet meer voldoet aan de bankconvenanten, kunnen de leningen die de bank bij het bedrijf heeft uitstaan direct opeisbaar worden. In dit geval ziet huisbank Rabobank het voorlopig door de vingers. Volgens de jaarrekening verschafte de bank Tony's een zogenoemde 'waiver'.

Tony's Chocolonely schrijft dat uit de waiver blijkt dat de bank begrip heeft voor 'onze tijdelijke strategische transitieperiode, de onderliggende kracht van onze zakelijke propositie en de moeilijkheden van verschuiving van onze organisatie naar een internationale focus en toekomstige omzetgroei.'

Rabobank heeft wel onder meer de tegoeden en voorraden van Tony's Chocolonely in onderpand voor de uitstaande leningen.

Passages ontbreken

Uit de jaarrekening blijkt verder dat Tony's Chocolonely ook in het nieuwe boekjaar, dat loopt tot oktober 2020, verwacht geen winst te maken. "De doelstelling is een omzet van 100 miljoen euro, met een brutomarge van 40 procent en een nettowinst na belasting van 0,0 procent."

Opmerkelijk is dat de passages over het verbroken bankconvenant en de winstverwachting wel staan in de minder toegankelijke jaarrekening die bij de Kamer van Koophandel is ingeleverd, maar ontbreken in het gelikte 'jaarFAIRslag' dat Tony’s Chocolonely vorige week voor het grote publiek presenteerde.

'Bankrelatie goed'

Volgens directeur/grootaandeelhouder Henk Jan Beltman is 'de relatie en de communicatie' met Rabobank 'hartstikke goed' en zit er voor Tony's Chocolonely 'geen enkele consequentie' aan het niet halen van het ebitda-criterium. "Er is geen enkel probleem."

Volgens Beltman heeft het chocoladebedrijf nieuwe afspraken met de bank gemaakt, waarin wordt uitgegaan van een minimum 1,9 procent winstmarge, met een streefniveau van 4 procent.

Beltman zegt dat Rabobank zich comfortabel voelt, wegens de nieuwe afspraken over de resultaten en het uitzicht op het aantrekken van een grote investeerder. "Dan verandert natuurlijk alles."

Slordigheidje

Hoe de genoemde nieuwe afspraken over de resultaten zich verhouden tot de winstverwachting van 0 over het huidige boekjaar die in de jaarrekening staat vermeld, kan hij niet verklaren. "Dat is waarschijnlijk een slordigheidje. Dat moet ik uitzoeken."

Omdat Beltman op het punt stond om naar New York te reizen, en financieel directeur Freek Wessels onlangs bij Tony's Chocolonely blijkt te zijn vertrokken, kon er vandaag geen uitsluitsel over worden gegeven.

Winstverwachting voor het huidige boekjaar is nul. Winstverwachting voor het huidige boekjaar is nul.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van