Business

Modeketen Witteveen opnieuw op de rand van de afgrond

26 november 2019 16:20 Aangepast: 13 maart 2020 10:42
Na een faillissement in 2017 bleven nog aanvankelijk nog 70 Witteveen-winkels open. Beeld © ANP

De modeketen Witteveen, die twee jaar geleden nog werd doorgestart uit een faillissement, staat weer op de drempel van een bankroet. De keten, die nog 30 winkels met 170 werknemers telt, heeft uitstel van betaling gekregen.

Dat bevestigt bewindvoerder Job Molkenboer tegen RTL Z. Witteveen maakt onderdeel uit van het recent opgebouwde, maar nu alweer ineenstortende mode-imperium van textielondernemer Lex Hes.

Conflict

In een vandaag gepubliceerd persbericht zegt de modeketen dat het surseance moest aanvragen als gevolg van 'een conflict' met de curatoren van moederbedrijf Victory & Dreams Holding.

Volgens een van die curatoren, Rinke Dulack, is er geen sprake van een conflict, maar wel van een miljoenenvordering van een zusterbedrijf. "Op basis daarvan hebben wij al een tijdje geleden faillissement aangevraagd van Witteveen. Dat is tot dusverre afgewezen omdat de bestuurders kwamen met allerlei verhalen die onjuist bleken. Nu sluit het net zich."

Landelijke winkelketen

Als Witteveen failliet gaat, kan daarmee een definitief einde komen aan een Nederlands modebedrijf met een heel lange traditie.

Witteveen werd eind negentiende eeuw opgericht, en groeide na de oorlog uit tot een landelijke winkelketen. Halverwege de jaren tachtig werd het bedrijf overgenomen door textielfamilie De Waal, die de winkels ombouwde tot Zij. Daardoor verdween de naam Witteveen tijdelijk uit het straatbeeld.

Advertentie uit 1949 Advertentie uit 1949

Later bouwde de achterkleinzoon van de oprichter, overigens de huidige eigenaar van Blokker, opnieuw een modeketen onder die naam op. Die wisselde sinds eind jaren negentig enkele keren van eigenaar, om in 2017 uiteindelijk failliet te gaan. Destijds telde de keten zo'n honderd winkels en 400 werknemers.

Afgeslankt verder

Na het faillissement werd 70 winkels van Witteveen doorgestart door mode-ondernemer Lex Hes, die grote plannen had. Hes kocht afgelopen jaren namelijk ook een trits andere winkelketens uit faillissementen, zoals de 90 Nederlandse winkels van het Zwitserse Charles Vögele en de keten Men at Work.

Een deel van de winkels verbouwde hij tot de nieuwe formule Miller & Monroe. Witteveen bleef onder eigen naam voortbestaan, zij het steeds verder afgeslankt.

Faillissement zusterbedrijf

Maar dit jaar sneuvelden de ambities van mode-ondernemer Hes al. Afgelopen voorjaar kwam Vidrea Retail, waarin de winkels van Miller & Monroe waren ondergebracht, in de financiële problemen.

Nadat het bedrijf eind juni failliet ging raakte Hes in aanvaring met de curatoren Marie-José Cools en Rinke Dulack, die het faillissement moeten afwikkelen. In september ging ook het moederbedrijf Victory and Dreams Holding failliet, waarbij dezelfde curatoren werden aangesteld.

Ruzie met curatoren

Witteveen stelt dat het bedrijf uitstel van betaling moest aanvragen als gevolg van een ruzie met de curatoren over bepaalde vorderingen die de verschillende modebedrijven op elkaar hebben.

Curator Dulack bevestigt dat de failliete boedel van een zusterbedrijf een miljoenenvordering heeft op Witteveen. "Dat bedrijf verzorgde de inkoop voor Witteveen. Volgens ons staat er een schuld van 8 miljoen open. Daar blijven zeker enkele miljoenen van over."

Volgens de curator heeft Hes het faillissement van Witteveen maandenlang proberen uit te stellen. "Wij maken ons zorgen over de toestand van het bedrijf, omdat er recent steeds meer winkels sloten. Ik vrees dat de bewindvoerder daar geen rooskleurige situatie aantreft."

Winkels nog open

Bewindvoerder Molkenboer van Witteveen kon vanmiddag nog geen toelichting op de surseance geven. "Ik kan nog niets zinnigs zeggen. Wel blijven de winkels voorlopig open. Waarschijnlijk weten we volgende week meer."

Een woordvoerder van Witteveen zegt niets meer te kunnen zeggen dan in het persbericht staat. Hes reageerde niet op een terugbelverzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van