Business

Gezonde fastfoodketen van oud-topman Burger King Nederland failliet

21 november 2019 12:44 Aangepast: 21 november 2019 13:43
Afgelopen zomer opende de eerste Wrapinez in Rotterdam. Beeld © Wrapinez

Door een reeks tegenvallers is Wrapinez, dat had willen uitgroeien tot een keten gezonde fastfoodrestaurants, failliet gegaan. Mede-oprichter Fred van Aken, oud-topman van Burger King Nederland, sluit een doorstart niet uit.

Wrapinez werd vorig jaar opgericht door horeca-ondernemers Gerard Sterkenburg en Fred van Aken, die tussen 2010 en 2016 topman van Burger King Nederland was.

Gezond fastfood

Het bedrijf wilde in eerste instantie vijf vestigingen in Rotterdam openen, die gezonde wraps, salades, soepen, yoghurts en shakes zouden verkopen. Bij succes zou de keten verder worden uitgebouwd met vestigingen in stations en winkelcentra in middelgrote gemeenten.

Maar bij de opening van het eerste restaurant in het Centraal Station ging het al gelijk mis. Dat blijkt uit het onlangs verschenen eerste faillissementsverslag van curator Maarten Blok.

Tegenvallende omzet

Door tegenvallers bij de inrichting werd de beoogde opening begin maart niet gehaald. Toen de vestiging vier maanden later uiteindelijk toch open ging, viel de omzet tegen door de vakantieperiode.

Ook deelname aan de bezorgsite Thuisbezorgd.nl bracht geen redding. Volgens de ondernemers zorgden enkele slechte recensies van klanten, waarin onder meer werd gezegd dat één wrap geen volwaardige maaltijd was, ervoor dat het restaurant op de bezorgsite moeilijk vindbaar was.

Oplopende verliezen

In augustus leed het restaurant volgens Sterkenburg een verlies van duizend euro per dag. Verwacht werd dat de omzet na de zomervakantie zou stijgen, maar om te overleven was een vervolginvestering van 350.000 euro nodig.

Toen ook het binnenhalen van die financiering mislukte, werd het personeel naar huis gestuurd en ging het restaurant op slot. Een aannemer die niet voor zijn werkzaamheden betaald was, vroeg faillissement voor Wrapinez aan.

Faillissement

Afgelopen weken gingen twee dochterbedrijven van Wrapinez failliet. Dat betroffen de bedrijven waarin het eerste restaurant was ondergebracht, en het bedrijf dat de aandelen in de verschillende restaurants zou bezitten. Het moederbedrijf dat de rechten op de gezonde fastfoodformule bezit, is nog niet bankroet.

Curator Blok acht de kans op een doorstart desondanks zeer klein. "Ik heb het Sterkenburg gevraagd, maar die zegt dat er daarvoor geen plannen zijn. Of er op de achtergrond nog plannetjes worden ontwikkeld, weet ik niet." Evenmin hebben zich andere gegadigden voor een doorstart bij de curator aangediend.

Nieuwe vestigingen

Volgens mede-oprichter Van Aken is het desondanks mogelijk dat er nieuwe vestigingen van Wrapinez worden geopend.

"Wij blijven in het concept geloven. Deze vestiging bleek op een verkeerde locatie te zitten, vlak buiten de poortjes van het station. Mensen die uit het station kwamen, hadden daar al gegeten. En mensen die naar het station gingen, hadden thuis al gegeten of haast."

Van Aken denkt dat er wel vervolgfinanciering voor nieuwe vestigingen kan komen. "Maar voor financiers is het lastig in te stappen in een bedrijf waarvan de eerste vestiging niet loopt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van