Ga naar de inhoud
Business

Tata Steel schrapt 1500 banen in Nederland

Beeld © Vincent Bloothoofd

Tata Steel is van plan om zo'n 3000 banen in Europa te schrappen, hierbij zou het ook om 1500 Nederlandse banen gaan.

Henrik Adam, de Europese ceo van Tata Steel, heeft het plan om 3000 Europese banen te schrappen inmiddels bevestigd. In twee derde van de gevallen gaat het om kantoorfuncties. Volgens Reuters zou het gaan om 1500 van de 11.000 Nederlandse banen. Een goed ingevoerde bron binnen Tata Steel laat RTL Z weten dat de cijfers kloppen. 

Frits van Wieringen van de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel zegt tegen RTL Z: "Dat zoveel banen verdwijnen in IJmuiden, is echt een no go. Het bedrijf is veel te gezond voor voor zulke drastische maatregelen." 

Omlaag brengen werknemerskosten

De Europese staalmarkt verkeert al tijden in zwaar weer vanwege de hoge energiekosten. Afgelopen juni maakte Tata Steel al bekend het bedrijf te zullen reorganiseren, waarbij de leveringsketen moest worden gestroomlijnd en technologie slimmer zou worden ingezet om de efficiëntie te verbeteren. Ook zei Tata Steel te zullen inzetten op het omlaag brengen van de werknemerskosten. 

Er zullen geen vestigingen worden gesloten, de ontslagen zijn met het oog op de 'enorme aantallen uitdagingen' waar het bedrijf voor staat. Een plan om een samenwerking aan te gaan met het Duitse ThyssenKrupp werd eerder dit jaar geblokkeerd door de Europese Commissie. 

Update 20:28

Tata Steel bevestigt alleen de 3000 Europese banen en wil niet reageren op de vraag of het inderdaad om 1500 Nederlandse banen gaat. "Verdere details moeten we eerst aan medewerkers en vertegenwoordigers vertellen." 

De vakbonden zeggen teleurgesteld te zijn dat Tata Steel nog geen concretere plannen heeft gepresenteerd.