Van onze partner Eneco

Datacenter draait straks op Hollandse wind

18 november 2019 16:49 Aangepast: 20 november 2019 10:54

Voor de kust van het Zeeuwse Walcheren verrijst een windmolenpark van 2 x 77 windmolens dat stroom gaat leveren aan onder meer datacenters, vliegvelden en de chemische industrie. Voor de bouw worden de krachtigste windmolens gebruikt die op dit moment beschikbaar zijn.

Het consortium Blauwwind, dat bestaat uit Partners Group, Shell, Van Oord, DGE (onderdeel van Mitsubishi Corporation) en Eneco, bouwt dit windpark zo’n 22 kilometer uit de kust. Het windpark Borssele III/IV wordt gebouwd op twee van de vijf beschikbare kavels die voor de Zeeuwse kust zijn aangewezen voor de realisatie van een cluster windmolenparken. Voor de bouw is gekozen voor de krachtigste windmolens die op dit moment beschikbaar zijn. Deze kunnen per stuk 9,5 Megawatt produceren. In oktober zijn de eerste monopiles, een soort heipalen voor windmolens, uit de haven van Rotterdam vertrokken.

Als alle installaties in 2021 draaien, dan wordt er omgerekend genoeg stroom gegenereerd voor ongeveer 825.000 huishoudens. Eneco sluit met bedrijven als DSM, NS, Royal Schiphol Group, Stedin, en Microsoft Nederland langjarige contracten voor de afname van windenergie.

Lange termijn groene stroom

Volgens Ruben Dijkstra, directeur offshore wind van Eneco, zijn de langjarige contracten met grote afnemers een voorwaarde om de overgang van huidige naar duurzame energie plaats te laten vinden. Dijkstra: “De partners van Eneco nemen stuk voor stuk voor de lange termijn groene stroom af. Ze lopen voorop in de transitie van Nederland. De koppeling tussen wat wij aan de investeringskant doen en zij aan de afnamekant, maakt dat we vooruitgang boeken in de energietransitie. En juist die contracten geven energieproducenten de zekerheid die ze nodig hebben voor de bouw van windmolenparken.”

Vooruit lopen

Microsoft Nederland bereikt een grote mijlpaal. Het bedrijf wil voor 2022 haar twee Nederlandse datacenters op groene stroom laten draaien. Directeur Ernst Jan Stigter is er trots op: “Met de toevoeging van de Hollandse wind uit windpark Borssele III/IV draait het datacenter in Middenmeer vanaf 2022 100% op windenergie. Hiermee loopt Microsoft in Nederland vooruit op de doelstelling van de organisatie.”

Benieuwd hoe Microsoft straks alle Nederlandse Officegebruikers met elkaar laat mailen op duurzame energie? Lees hier het hele verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van