Ga naar de inhoud
Business

Uitvallen gestrest personeel kost 2,8 miljard euro per jaar

Beeld © ANP

Het uitvallen van personeel als gevolg van stress en burn-out kost het Nederlandse bedrijfsleven op jaarbasis 2,8 miljard euro. En die kosten lopen op, blijkt uit onderzoek van TNO.

De kosten voor verzuim wegens werkstress bedroegen in 2017 2,8 miljard euro, terwijl deze in 2015 nog 2 miljard euro bedroegen. En de kosten voor 2018 zullen nog hoger uitvallen. Waar er in 2017 door werknemers in totaal 10 miljoen dagen werden verzuimd vanwege werkstress, lag dit aantal in 2018 nog een miljoen hoger. 

Een van de oorzaken is een dagelijkse informatieoverload aan binnenkomende berichten. Zes op de tien werknemers maakt bijna de hele dag gebruik van pc of smartphone en 28 procent zegt stress te krijgen van de dagelijkse stroom aan binnenkomende berichten. 

Niet altijd schuld van werkgever

Eerder dit jaar zei hoogleraar neuropsychiatrie Theo Compernolle dat een burn-out niet altijd de schuld van de werkgever is, maar dat veel mensen gejaagd zijn door hun smartphone. Wat mensen ook doen, ze pakken continu hun telefoon erbij en multitasken, zoals e-mails lezen tijdens het ontbijt en podcasts luisteren tijdens het hardlopen. 

Mascha Booy van Bye Bye burn-out vertelde tegen RTL Z: "Mensen met een burn-out klagen over werkdruk, maar gunnen zichzelf vaak ook in hun privéleven geen rust. Als je aan het einde van een werkdag moe bent, waarom ga je dan naar een feestje of sporten? Het is niet netjes naar een werkgever toe wanneer je een burn-out krijgt omdat je leven gewoonweg te druk is."

Burnout
Bart van den Belt
Burnout voorkomen? De cirkel van verantwoordelijkheid helpt

Cultuurverandering

Wendela Hooftman van TNO zegt dat het hierbij lastig is om oorzaak en gevolg aan te wijzen. "Sommige mensen raken gestresst van de informatieoverload. Andere mensen zijn al gestresst en hebben daardoor moeite met steeds binnenkomende berichten." 

Dit is volgens Hooftman niet iets wat kan worden opgelost met een cursus over hoe om te gaan met werkdruk. "Er zal echt een cultuurverandering bij bedrijven nodig zijn."

Andere mogelijke oorzaken van werkstress zijn volgens TNO het ervaren van een lage autonomie en ongewenste reacties van externen waarmee mensen werken, zoals klanten, leerlingen en patiënten.