Ga naar de inhoud
Business

Meevaller voor John de Mol: Talpa krijgt 'ontslagmiljoen' terug

John de Mol komt met de schrik vrij. Beeld © ANP

Een mazzeltje voor John de Mol. In de pijnlijke ontslagzaak rond zijn voormalige rechterhand komt Talpa met de schrik vrij. De in 2017 keihard aan de kant gezette creatief directeur Patrick Scholtze moet zijn schadevergoeding van 1 miljoen euro terugbetalen.

Dat oordeelt het gerechtshof in Leeuwarden in een gisteren openbaar geworden uitspraak.

In ongenade

Scholtze was decennialang de creatieve rechterhand van John de Mol, eerst bij televisieproducent Endemol, later bij Talpa. In 2017 raakte hij in ongenade. In de herfst van dat jaar werd hij door De Mol op straat gezet.

Scholtze wist enkele maanden later met een rechtszaak af te dwingen dat hij bij Talpa kon terugkeren.

Dat was het begin van een strijd, waarin de creatief directeur uiteindelijk het onderspit delfde. De kantonrechter oordeelde in maart dit jaar dat de arbeidsverhoudingen onherstelbaar waren beschadigd en dat Talpa afscheid van hem mocht nemen.

Prijskaartje

Daaraan hing wel een prijskaartje. Naast een transitievergoeding van 40.000 euro kende de kantonrechter Scholtze een schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro toe omdat Talpa bij het ontslag ernstig verwijtbaar zou hebben gehandeld.

In separate rechtszaken wist de man ook nog eens twee bonussen van 400.000 euro en 450.000 euro binnen te slepen.

Ander oordeel

Maar in het hoger beroep tegen de schadevergoeding komt Talpa nu grotendeels met de schrik vrij.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden zat Talpa inderdaad fout bij de aanvankelijke schorsing in 2017, maar nadat het bedrijf gedwongen was de man terug te nemen, zou het serieus hebben geprobeerd hem weer aan de slag te helpen.

Het hof komt daarmee tot de conclusie dat Talpa niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en daarom niet de schadevergoeding van 1 miljoen euro had hoeven te betalen. Scholtze moet Talpa het nettobedrag van 493.000 euro terugbetalen.

Talpa kon vanochtend nog niet reageren op de uitspraak; de advocaat van Scholtze was onbereikbaar.