Ga naar de inhoud
Business

Rokende puinhopen na bankroet modehuis Brand Retail Group

Winkeldochter Open32 zou vlak voor het faillissement zijn verkocht. Beeld © Google Maps

Brand Retail Group Holding, het bedrijf dat twee jaar geleden de modehuizen Sissy-Boy, Open32 en Tumble ’n Dry onder haar hoede nam, is failliet. Het is het zoveelste bankroet van modebedrijven, die tot voor kort deel uitmaakten van de ambitieuze modereus Varova Fashion.

Onder de paraplu Varova Fashion werd na 2009 een gigantische verzameling modeketens en -merken opgebouwd. In 2016 raakte het bedrijf echter zwaar in de problemen. Het jaar erop maakte het een verlies van bijna 22 miljoen euro op een omzet van 142 miljoen.

Gezonde onderdelen

Met steun van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment werd het bedrijf eind 2017 voortgezet onder de nieuwe naam, Brand Retail Group.

Brand Retail Group zou verder gaan met de drie grootste en meest gezonde onderdelen; de modeketens Sissy-Boy en Open32 en kinderkledingmerk Tumble 'n Dry. Andere onderdelen werden gesloten of verkocht. Veel van die bedrijven, zoals Gsus, Ontour en Men at Work, zijn overigens inmiddels failliet.

Geen succes

De nieuwe eigenaar Standard Investment wist evenmin een succes te maken van Brand Retail Group. Eind vorig jaar werd kinderkledingmerk Tumble 'n Dry afgestoten aan investeerder Wijkermeer uit Velsen-Noord, dat tussen 2006 en 2014 ook eigenaar was van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.

Afgelopen april ging Sissy-Boy, met destijds 45 winkels en 600 werknemers, failliet. Sissy-Boy is doorgestart door het bedrijf achter de schoenenwinkelketens Manfield en Sacha.

Open32 verkocht

Wat resteerde is de modeketen Open32, met ongeveer 70 winkels in Nederland en België. Volgens marketing directeur Menno Dings heeft het faillissement van Brand Retail echter geen gevolgen voor Open32.

"Wij zijn twee weken geleden namelijk verkocht aan de oorspronkelijke oprichter Bas Koijck. Wij hebben dus niets van doen met het faillissement, en zijn blij dat wij met de oprichter op eigen benen voort kunnen."

Rokende puinhopen

Gezien het eerdere bankroet van Sissy-Boy en de verkoop van Tumble 'n Dry en Open32 zal er in de failliete boedel van Brand Retail Group niet veel achterblijven voor de gedupeerde schuldeisers en leveranciers van het bedrijf. Van de ooit zo machtige modereus resteren alleen nog rokende puinhopen.

BRG-bestuurder Marcel van Gelderen en curator Willem-Jan van Andel, die het faillissement moet afwikkelen, waren vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting. Oud-bestuurder Jop Pollmann zegt al ruim een jaar geleden te zijn vertrokken bij Brand Retail Group, en daarom niet veel te kunnen zeggen over het faillissement.

Financiers

Volgens de tweede curator, Frédéric Verhoeven, is het faillissement aangevraagd door een van de financiers. "Maar we zitten nog in de beginfase, dus veel meer kan ik niet melden. Ook wat er nog in de boedel zit, zullen we moeten onderzoeken."

Bij mede-eigenaar Standard Investment kon nog niemand commentaar geven. Standard was eerder dit jaar ook als mede-eigenaar betrokken bij het faillissement van muziekwinkelketen Key Music.

De investeringsmaatschappij heeft Brand Retail Group inmiddels verwijderd uit de bedrijvenportefeuille die op de eigen website staat.