Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Uitgeversruzie blijkt nekslag voor Mybusinessmedia

06 november 2019 06:15 Aangepast: 06 november 2019 09:32
Vakbladenuitgever failliet na ruzie om geld. Beeld © ANP

Een ruzie over geld blijkt de failliete vakbladuitgever Mybusinessmedia fataal te zijn geworden. De uitgever verkocht vorig jaar een verzameling tijdschriften aan een concurrent, die echter weigert de volledige koopsom te betalen omdat hij meent een kat in de zak te hebben gekocht.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Zware verliezen

Mybusinessmedia werd opgericht in 2007 en is actief als uitgever van vakbladen en -websites. Begin vorige maand kreeg de uitgeverij uitstel van betaling, en ging snel daarna failliet. Het bedrijf heeft inmiddels deels een doorstart gemaakt.

In het eerste faillissementsverslag schrijft curator Paul Schepel dat het management van Mybusinessmedia het faillissement in de eerste plaats wijt aan de 'zware verliezen' in de afgelopen jaren.

Tijdschriften verkocht

Om het bedrijf te redden, verkocht de uitgever de afgelopen anderhalf jaar een hele trits tijdschriften en websites aan andere uitgevers. Zo kocht concurrent Promedia uit Breda in oktober 2018 voor 2 miljoen euro een verzameling titels, waaronder Schuttevaer en Automobiel Management.

Een deel van de totale overnamesom hoefde Promedia niet meteen te betalen. Voor dat deel, een half miljoen, verschafte Mybusinessmedia de koper een lening, die binnen enkele jaren zou worden afgelost.

Geen aflossing

Waarschijnlijk dankzij de verkoop van tijdschriften aan Promedia en andere uitgevers boekte Mybusinessmedia vorig jaar géén verlies. In 2018 zou er volgens het curatorenverslag een nettowinst van 1,3 miljoen euro zijn gedraaid op een omzet van 7,8 miljoen.

Maar ondanks de aanzienlijke verkoopopbrengsten kwam Mybusinessmedia vorige maand toch in zwaar weer. Volgens het verslag zou de modernisering van de resterende titels veel meer tijd en geld hebben gekost dan voorzien.

Tot overmaat van ramp weigerde Promedia de eerste aflossing te doen op de lening, schrijft de curator in het verslag. "Daardoor was er geen geld meer om de salarissen over september 2019 te betalen." 

Kat in de zak

De koper wilde volgens het verslag de eerste aflossing niet betalen, omdat ze meent een kat in de zak te hebben gekocht. "Promedia beweert 40 procent minder omzet te hebben behaald dan haar was voorgespiegeld."

Directeur Joan Blaas van Promedia bevestigt het betalingsgeschil, maar stelt dat de zaken genuanceerder zijn dan ze in het curatorenverslag staan vermeld. Volgens hem diende de lening als onderpand voor de garanties die Mybusinessmedia bij de verkoop gaf.

Geen toestemming bank

Bovendien zou zijn bank toestemming moeten geven voor de aflossingen. Omdat de winstgevendheid van de aangekochte titels 'ver onder de prognose' ligt, zou hij die toestemming niet hebben gekregen. Daarom zou de eerste aflossing van 65.000 euro zijn 'opgeschort', aldus Blaas.

"Al binnen enkele maanden na de overname bleek dat de werkelijke personeelskosten hoger waren dan gepresenteerd tijdens de verkoop. (...) Ook waren de omzetten veel lager dan gepresenteerd, door lagere advertentie- en abonnee-inkomsten."

De ondernemer zegt dat hij als gevolg daarvan juist een claim bij Mybusinessmedia heeft ingediend. Volgens Blaas probeert Mybusinessmedia de schuld van het faillissement onterecht in zijn schoenen te schuiven.

Raadsel

Directeur Joachim Driessen van Mybusinessmedia zegt niet te weten waarom de winst en omzet van de verkochte tijdschriften tegenvielen. "Dat is voor ons ook een raadsel. Het is hun bedrijf. Zij hebben de verwachtingen blijkbaar niet weten waar te maken."

Opmerkelijk is dat een vermeende schuld bij het pensioenfonds in het curatorenverslag niet als oorzaak van het faillissement wordt genoemd. Vorige maand zou uitgever Driessen tegen de werknemers van Mybusinessmedia hebben gezegd dat de problemen daaraan te wijten waren.

Pensioenschulden

Het verslag vermeldt wel dat een aantal werknemers geld van de uitgever eist, omdat het bedrijf gedurende de afgelopen paar jaar het werkgeversaandeel van de pensioenpremie niet zou hebben afgedragen. Twee oud-werknemers stapten met hun claim naar de rechter.

Driessen noemt de pensioenschulden een broodjeaapverhaal. "In 2015 was de uitgever al bijna failliet. Wij hebben toen voorgesteld dat wij over 2015 en 2016 geen werkgeversbijdrage meer zouden betalen. Daar gingen de werknemers mee akkoord. Maar enkelen zijn later toch naar de rechter gestapt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van