Ga naar de inhoud
Business

'Een idealistisch restaurant manage je niet meer met vrijwilligers'

Beeld © Syr

Horecaondernemer Gijs Werschkull wil het drie jaar geleden door hem opgezette en vervolgens in een stichting gestopte vluchtelingenrestaurant Syr terugkopen. Ook wil hij er wat aan gaan verdienen. "Met vrijwilligers is het besturen van dit restaurant niet meer te doen. Er moet een professional in."

Syr werd in 2016 opgericht door onder meer Werschkull. Het idee is dat het personeel van Syr voor minimaal de helft uit vluchtelingen bestaat. Daarbij is het de bedoeling dat de vluchtelingen na een half jaar tot een jaar weer door gaan naar een andere baan.

Het restaurant is in handen van een stichting met een bestuur dat bestaat uit een viertal vrijwilligers.

Eindelijk wat verdienen

Maar volgens Werschkull wordt Syr niet efficiënt genoeg gemanaged. Hij vreest dat als er niets verandert het Utrechtse restaurant niet meer kan bestaan. Dat komt volgens hem door het gebrek aan tijd en kennis van de vrijwillige bestuurders.

Het besturen van zo’n horecazaak is vakwerk waar professionals voor nodig zijn, zegt Werschkull. En na drie jaar voor het goede doel werken met Syr wil hij er ook eens wat aan gaan verdienen.

 

Expertise nodig

Volgens de horecaondernemer is er meer kennis van zaken nodig bij de mensen de de beslissingen nemen. "Het valt niet mee om zo’n restaurant efficiënt te besturen met vier mensen die dat op vrijwillige basis doen", zegt hij.  

Ook blijkt het moeilijk om mensen met horeca-expertise te vinden om in zo’n vrijwillig bestuur te stappen. "De stichting heeft daarom besloten het restaurant te verkopen. Want er zit veel meer potentie in het restaurant dan wat er nu uit wordt gehaald."   

De stichting verkoopt Syr voor 150.000 euro. Dat is volgens Werschkull de marktwaarde die is vastgesteld door een taxateur. "De stichting wil gewoon voor die marktprijs verkopen. Met het geld worden de 500 oorspronkelijke investeerders terugbetaald. De rest van het geld gaat naar UAF." Dat is een stichting die vluchteling-studenten helpt bij studie en werk.    

Crowdfund

Om het geld bij elkaar te krijgen, start Werschkull deze week een crowdfund-actie. Hij hoopt in enkele weken het geld bij elkaar te hebben. "Het is heel aantrekkelijk want je krijgt 4 procent rente over het geld dat je ons leent. Waar krijg je dat nog?" In drie jaar hoopt hij de investeerders terug te betalen.

De verwachting is dat veel van de oorspronkelijke geldverstrekkers die nu hun geld terugkrijgen, opnieuw instappen. "Ik heb al enkele tienduizenden euro’s aan toezeggingen." Donderdag wordt de crowdfunding officieel gestart door de Utrechtse wethouder van sociale zaken.     

Werschkull wil als hij Syr straks in handen heeft zonder de rest van het bestuur gaan werken. "Ik heb dat niet nodig. Het wordt een BV en ik ga het zelf besturen. Ik heb mezelf al bewezen. Ik zie veel potentie voor groei. Het restaurant moet naar een hoger niveau en er zijn al vaak verzoeken tot catering. Dat werd tot nu toe afgehouden vanwege tijdgebrek maar daar zie ik mogelijkheden."   

Lonely Planet

De horecaondernemer bezit in Utrecht al twee andere horecazaken, allebei Gys genaamd. De biologische restaurants zijn populair is worden zelfs getipt in de Lonely Plant als ‘place to eat’. Gys kreeg ook een vestiging in Rotterdam maar die werd vorig jaar alweer gesloten.

Volgens Werschkull kon hij het werk niet meer aan, kreeg hij een burn-out en moest hij daarom de zaak verkopen. "Het was te veel. Ik kon het niet genoeg aandacht geven." 

Syr managen naast zijn andere restaurants denkt hij wel aan te kunnen. "Ze zitten allemaal in Utrecht. Dat scheelt. En voor voorlopig zet ik alle andere plannen die ik heb in de koelkast." 

Salaris: 45.000 euro

Bij de opzet drie jaar geleden deed Werschkull alles voor de goede zaak. Nu de professionaliseringsslag nodig is en hij er meer tijd aan gaat besteden, wil hij er ook voor betaald krijgen.

"Ik wil er wat aan verdienen. En ga mezelf het minimale uitbetalen. Als dga (directeur-grootaandeelhouder, red.) is dat 45.000 euro per jaar. De omzet van de Stichting Syr was vorig jaar 550.000 euro." 

Aan het concept met vluchtelingen een werkplek bezorgen wil de horecaondernemer niet sleutelen. In de drie jaar hebben zo’n 70 vluchtelingen die een werkvergunning hadden werkervaring opgedaan en werken ze nu elders.  

Voor een driegangenmenu betaal je bij Syr op dit moment 30,50 euro.