Ga naar de inhoud
Ondernemen

Rechter: ABN Amro moet wietkwekers bankrekening geven

Commissievoorzitter André Knottnerus van het wietexperiment bij de presentatie in juni 2018. Beeld © ANP

ABN Amro moet onderneming Project C, een beoogd deelnemer aan het wietteeltexperiment van de overheid, alsnog een zakelijke bankrekening geven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam in een kort geding bepaald. Het kort geding was aangespannen door Project C.

Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat Project C de wet zal overtreden en heeft het bedrijf een spoedeisend belang bij het verkrijgen van een bankrekening. ABN Amro moet het bedrijf binnen veertien dagen een zakelijke rekening verschaffen en bijbehorende diensten en betaalproducten verlenen, staat in het vonnis.

Voorwaarde

Wel mag de bank een voorwaarde stellen aan het openen van een rekening. Die stelt dat deze rekening niet zal worden gebruikt voor illegale of strafbare feiten, maar alleen voor (voorbereidings)activiteiten in het kader van het wietteeltexperiment. Ook mag de bankrekening worden opgeheven als het experiment alsnog niet doorgaat of wanneer Project C geen vergunning krijgt.

"Tot dusver hebben we veel privé voorgeschoten en soms uitstel van betaling gekregen."

De ondernemers achter Project C zijn erg blij met de uitspraak. "Een belangrijke horde voor ons", zegt medeoprichter Joep van Meel. "Je kan geen bedrijf runnen zonder rekening. Tot dusver hebben we veel privé voorgeschoten en soms uitstel van betaling gekregen."

ABN Amro wil eerst het vonnis bestuderen voordat het bedrijf er inhoudelijk op wil reageren, zo laat een woordvoerder weten. De bank heeft wel in de zitting van maandag toegezegd dat het zich vrijwillig aan het vonnis zal houden.

Eerste Kamer afwachten

De ondernemers achter Project C stapten vorige maand naar de rechter toen duidelijk werd dat geen enkele bank het aandurft om hen een rekening te laten openen.

Hoewel de banken tegenover RTL Z niet willen ingaan op individuele gevallen, zouden zij volgens Project C willen wachten op de officiële instemming van de Eerste Kamer met het wetsvoorstel. De Eerste Kamer behandelt het voorstel morgen.

45 miljoen omzet

Project C is een initiatief van zakenpartners Peter Schouten (advocaat), Ronald Roothans (huisarts) en Van Meel, een voormalig Statenlid voor de SP in Brabant. Zij willen met een eigen wietkwekerij in Breda inspelen op de beoogde wietproef met legale cannabisteelt die in maximaal tien gemeenten wordt gehouden.

Het bedrijf zei eerder tegen RTL Z te rekenen op een winst van 45 miljoen euro over de vier jaar dat het experiment duurt.

Advocaat,
Lees verder:
Advocaat, arts en politicus hebben plan voor legale wietkwekerij