Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Nieuw miljoenenfonds voor vrouwelijke ondernemers gelanceerd

31 oktober 2019 15:35
Simone Brummelhuis, de directeur van het fonds. Beeld © Borski Fund

Vrouwelijke ondernemers met groeiambities kunnen vanaf nu terecht bij het Borski Fonds. Dat is specifiek opgericht voor vrouwelijke ondernemers, omdat die nu vaak investeringen mislopen.

Het fonds heeft 21 miljoen euro opgehaald om bedrijven mee te financieren. Daarmee hopen de oprichters in de komende vijf jaar vijftien tot twintig bedrijven aan financiering te helpen. 

Meeste geld naar mannen

Dat is hard nodig, vinden de oprichters. In de afgelopen tien jaar werd slechts 5,7 procent van het geld van Nederlandse kapitaalverstrekkers in startups gestoken met een vrouwelijke (mede-)oprichter. Dat bleek uit het Gender Diversity Report van TechLeap.nl, de belangenorganisatie voor Nederlandse startups die voorheen bekend was als StartupDelta. 

Teams met alleen vrouwelijke oprichters haalden volgens het onderzoek per investeringsronde ook fors minder op: 200.000 euro tegenover 600.000 euro. TechLeap.nl benaderde 1650 Nederlandse startups en scale-ups en 313 in Nederland actieve kapitaalverstrekkers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te veel mannen bij startups, investeerders leggen vrouwenquotum op

Investeringen 

Het onderzoek van TechLeap.nl bevestigt het beeld dat naar voren kwam uit onderzoek van Eva de Mol van de Vrije Universiteit Amsterdam samen met investeerder Janneke Niessen uitvoerde in 2018.

Daaruit bleek dat slechts 1,8 procent van de investeringen gingen naar een bedrijf dat door een vrouw werd geleid. 6,8 procent ging naar een gemengd team, maar 91 procent van de investeringen is bestemd voor start-ups onder leiding van mannen. 

Een groep Nederlandse investeerders voerde daarom een quotum in. Zij willen in de komende tijd investeren in bedrijven waarvan de top voor minimaal 35 procent uit vrouwen bestaat, en veel vaker in bedrijven met een vrouw aan het hoofd in zijn algemeenheid. 

Zonder Johanna Borski geen DNB

Het Borski Fonds gaat daarin nog een stukje verder. Het fonds is vernoemd naar Johanna Borski, een vrouwelijke investeerder. Zij werd schatrijk door al vroeg te investeren in de helft van de aandelen die door De Nederlandsche Bank werd uitgegeven in 1814. 

Klaas Knot, de huidige voorzitter van DNB, sprak zijn dank uit aan Borski in een toespraak bij de lancering van het fonds. Knot memoreerde aan de start van de bank, toen het bestaan van de bank aan een zijden draadje hing in 1814, en dat de weduwe Johanna Borski de oprichting financierde. "Toen niemand anders dat durfde", zei Knot. "Een durf-investeerder avant la lettre." 

Voorwaarden voor investering

Bedrijven die aanspraak willen maken op risico- en groeikapitaal moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er minimaal een vrouwelijke oprichter/ondernemer bij het bedrijf zitten die minimaal 5 procent van de aandelen in handen heeft en moet het hoofdkantoor gevestigd zijn in Nederland. 

Ook moet het bedrijf minimaal 500.000 euro omzetten op jaarbasis. Het fonds wil dat bedrijven positief bijdragen aan het verminderen van ongelijkheid, potentie hebben tot groei en een stevige ambitie laten zien. 

De 21 miljoen euro waarmee het fonds is gevuld komt voor een groot deel van ING, ABN Amro en Rabobank. De drie banken leggen ieder 5 miljoen euro in. Verder investeren Van Lanschot, fondsen die opereren namens een familie en een aantal particuliere investeerders. Het fonds wordt geleid door directeur Simone Brummelhuis, die veel ervaring heeft als adviseur voor startups, scale-ups en grote bedrijven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore