Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Ministerie van EZK - MKB-actieplan

MKB!dee goed initiatief van overheid voor scholing en bijscholing

30 oktober 2019 10:45 Aangepast: 13 januari 2020 16:46

Met MKB!dee daagt de overheid ondernemers uit om ook zelf met oplossingen te komen voor de scholing en bijscholing van personeel. Aan de eerste ronde van MKB!dee doen 14 projecten mee van ondernemers, branches en onderwijs. De tweede ronde start in december. De resultaten zijn veelbelovend. Een voorproefje met ‘Virtuele leermeesters’ en ‘Een leven lang 2x20 minuten leren’.

Hoe kom je als bedrijf aan goed gekwalificeerde mensen? En hoe houd je ze? Dat is een van de grote knelpunten die heel veel ondernemers ervaren bij het runnen van hun bedrijf. Er wordt al heel veel gedaan om de samenwerking van het onderwijs met het mkb te verbeteren. Met het TechniekPact bijvoorbeeld, om voldoende technisch personeel op te leiden. Maar de nood op de arbeidsmarkt is groot. Het is absoluut nodig om meer te doen.

Daarom is op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in december 2018 MKB!dee gestart, een proeftuin waar ondernemers zelf oplossingen bedenken en uitwerken. Met wat geld van de overheid. In december presenteren ze hun oplossingen aan staatssecretaris Mona Keijzer. De resultaten worden daarna uitgevent, zodat andere ondernemers er ook profijt van kunnen hebben.

2x20 minuten

Hoe geef je vorm aan de scholingsbehoefte bij bedrijven in het mkb als medewerkers daar niet erg warm voor lopen? De methode ‘Een leven lang 2 x 20 minuten leren’ kan helpen, denkt Roland Hollaar van de Techniekschool in Woerden. “Het opknippen van leerstof maakt een leven lang leren behapbaar.” Veel bedrijven in het technisch mkb hebben, gezien de voortgaande automatisering, een grote scholingsbehoefte. Hun medewerkers moeten bijblijven, willen zij op termijn niet de boot missen. Hollaar: “We hebben inmiddels een methode voor tekening lezen. Deze bestaat uit 18 modules van 20 minuten. Deelnemers kunnen aan de opgaven werken wanneer het hen het beste uitkomt. Afronding van elke module levert een succesbeleving op. Het merendeel van de uitzendkrachten van de Werkunie die meegedaan hebben, zijn super enthousiast.” Dat is niet verwonderlijk: “Want zeg nou zelf: iedereen kan toch altijd wel ergens 20 minuten vrijmaken?”

Meer info: https://mkbideenetwerk.nl/. Het uitgebreide interview verschijnt in december.

Meekijken op afstand met virtuele leermeesters

Via Augmented Reality een warmtepomp in elkaar zetten, terwijl op afstand een leermeester toekijkt. Het MKB!dee ‘Virtuele leermeesters’ dat Averell van den Bos heeft ontwikkeld samen met installatiebedrijf Kalisvaart, Alanno BV en ROC Mondriaan, maakt dit nu al mogelijk. Een opstapje naar meer? Wat Averell betreft kunnen we niet anders: “Anders worden we door de toekomst ingehaald. De reacties zijn lovend. Het is ook ontzettend leuk om op zo’n hippe manier te leren. De opgave van de energietransitie is enorm. Groot probleem is dat het aantal leermeesters beperkt is. Dit is een innovatieve oplossing voor dit vraagstuk. Via Augmented Reality kunnen medewerkers in opleiding zelfstandig een skills-set aanleren. Daarvoor hebben we een virtuele opstelling van een warmtepomp van Itho Daalderop in een AR-bril geladen. De leermeester is oproepbaar, kan real time over de schouder van de leerling meekijken en op afstand aanvullende informatie in de bril laden. Zo kan iemand stap voor stap nieuwe vaardigheden aanleren, terwijl de begeleiding beperkt kan blijven.”

Meer info: https://mkbideenetwerk.nl/. Het uitgebreide interview verschijnt in december

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van