Van onze partner Ministerie van EZK - MKB-actieplan

Bedrijfsfinanciering met behulp van de overheid: “Er is echt heel veel mogelijk”

28 oktober 2019 16:47 Aangepast: 13 januari 2020 16:44

Voor bedrijfsfinanciering ga je naar de bank of alternatieve financiers. Maar wat ook kan: gebruikmaken van de financieringsmogelijkheden van de overheid. René Kamphuis, mkb-adviseur bij RVO, legt uit wat de voordelen daarvan zijn.

Veel ondernemers weten niet wat de overheid aan regelingen en subsidies heeft. Soms verdwalen ondernemers in het ‘subsidie-oerwoud’, er zijn veel regelingen en subsidies. Je start net een bedrijf of je wil uitbreiden, maar ook als je denkt aan een overname of als je de landsgrenzen over wilt met je onderneming: voor elke fase biedt de overheid ondersteuning aan bedrijven, door middel van adviezen en met behulp van financiering. Denk daarbij aan subsidies, fiscale instrumenten, financiering, garantstellingen of investeringen.

Hier vind je een goed overzicht als je meer wilt weten wat bij jouw bedrijf past.

Heel veel mogelijkheden

René Kamphuis, mkb-adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). “Elke ondernemer zou minstens één keer bij ons moeten langskomen. Voor bedrijfsfinanciering doet de overheid meer dan je denkt.”

Waar lopen de meeste start- en scale-ups tegenaan als het gaat om financiering?

"Dat het tijd kost om de juiste ondersteuning te vinden, een aanvraag in te dienen of een pitch voor te bereiden. Het kost ook tijd voordat je je eerste geld binnenkrijgt, nadat je al veel tijd in het voortraject hebt gestoken. Dat maakt start-ups weleens moedeloos."

Je hoort of leest vaak over het ‘oerwoud aan subsidies’. Herken jij dat? Is er echt zo veel en is het inderdaad zo verwarrend?

"Er zijn veel ondersteuningsmogelijkheden. Dus dat herken ik wel. Maar je moet goed kijken naar wat er past bij de bedrijfsfase waarin je zit, de manier waarop je bedrijf is georganiseerd en de wensen die er zijn bij de ondernemer. Wij kennen de weg."

Hoe help jij ondernemers dit ‘oerwoud’ door? Waarom is het handig dat ze bij jou en je collega’s van RVO aankloppen?

"Door in gesprek te gaan, kunnen wij al heel snel inventariseren wat in welke situatie past. Dat bespaart een hoop tijd. Daarnaast weten we veel over het hele financiële landschap buiten RVO. Veel regelingen vereisen bijvoorbeeld dat er een externe, private partij betrokken wordt in de financiering. En die kennen wij ook!"

Wat kan de overheid betekenen voor innovatieve ondernemers?

"Enorm veel! We stappen vooral in als de markt faalt. Bijvoorbeeld als een investeerder het risico te hoog vindt, of een bank onvoldoende zekerheden heeft. Dan probeert de overheid deze ‘gaten’ op te vullen met regelingen of instrumenten. Maar ook met netwerken, internationaliseren, partners vinden in het buitenland, het doen van energie- of milieu-investeringen. Daarom: innovatieve ondernemers zouden allemaal ter oriëntatie minstens één keer bij ons moeten langskomen!"

Waarom is het nuttig/nodig dat de overheid bedrijven helpt? Moeten ze niet zichzelf kunnen redden?

"Goede vraag. Als bedrijven door private partijen niet voldoende ondersteund kunnen worden en de politiek deze bedrijven wel belangrijk vindt voor de economische ontwikkeling van Nederland, is het nodig dat de overheid deze ondersteuning op zich neemt. Anders zouden bijvoorbeeld veel innovaties niet naar de markt komen. En iedereen kan dan wel bedenken: dat schaadt uiteindelijk veel meer dan alleen de economie van Nederland."

Meer weten?

Hier vind je meer informatie van alle overheden over je financiële zaken als ondernemer. Wil je een persoonlijke afspraak, zoek dan telefonisch contact met RVO: 088-0424242 of stuur een e-mail naar mkbfinanciering@rvo.nl voor een afspraak met een mkb-adviseur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van