Van onze partner Ministerie van EZK - MKB-actieplan

Zo maak je je bedrijf klaar voor de digitale toekomst

28 oktober 2019 16:41 Aangepast: 13 januari 2020 16:45

Je bedrijf klaarstomen voor de digitale toekomst is voor veel ondernemers een uitdaging. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat helpt met behulp van werkplaatsen door het hele land en de KVK biedt gratis workshops. “Als ondernemers nu geen stappen zetten, missen ze de boot.”

Hoe ga je slim aan de slag met de digitale toekomst van je bedrijf? Wat doe je met big data? Hoe werkt online ondernemen? Welke cyberrisico’s loop je? Veel ondernemers staan met de handen in het haar. Op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat worden nu door het hele land werkplaatsen opgezet waar ondernemers en onderwijs elkaar verder helpen. De KVK sluit hierop aan met gratis workshops voor ondernemers.

Ruim 70 procent van de Nederlanders shopt weleens online, maar slechts 17 procent van de ondernemers in het mkb beschikt over een adequate website. Ondernemers in het mkb weten dat ze mee moeten met de tijd, maar hebben vaak geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Ze hebben geen tijd, geen kennis, geen geld. Dat is jammer, want we bevinden ons midden in de digitale ontwikkelingen en daarmee laat je kansen onbenut. Daarom opende staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat onlangs een mkb-werkplaats voor digitalisering, ditmaal in Groningen, een initiatief van het project Versnelling digitalisering mkb, dat onderdeel is van het grote, nationale programma ‘Nederland Digitaal’.

Vindbaar op internet

“Als juist die kleine ondernemers niet de stap zetten op het gebied van digitalisering, dan missen ze de boot,” zei Mona Keijzer in Groningen. “Vroeger was je bekend in je eigen omgeving, daarna kwamen er uithangborden, nog weer later van neon. Nu moet je zorgen dat je vindbaar bent op internet. De tijd is veranderd.”

Het geheim van de werkplaatsen is dat ondernemers worden gesteund door mensen uit hun omgeving. Studenten en docenten van hogescholen en universiteiten uit de buurt helpen bedrijven te vernieuwen.

Hulp bij online marketing

In de Werkplaats Online Ondernemen Groningen (WOO Groningen) worden ondernemers geholpen met hun online marketing door studenten van de Hanze Hogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen.

Welke hulp kunnen ondernemers verwachten? Janco Heida van De Streekboer uit Groningen merkte dat boeren in zijn omgeving enkele jaren geleden de behoefte hadden om hun producten ook kleinschalig en lokaal aan de man te brengen. “Maar dat kunnen ze niet alleen, je moet ervoor zorgen dat ze gaan samenwerken.” Het platform dat Heida ontwikkelde, brengt die ondernemers samen en zorgt ervoor dat ze hun producten gezamenlijk via verkooppunten kunnen aanbieden. Daar was wel enige technische kennis voor nodig. “Zaken als Google Analytics, het targeten van je klanten en online marketing, dat zijn precies zaken waarbij jonge mensen kunnen helpen.”

Omgaan met big data

Platform Driven by Data helpt ondernemers om meer omzet te halen uit big data. De werkplaats is een samenwerkingsverband van VNO-NCW Brabant Zeeland, gemeente ’s-Hertogenbosch en de Jheronimus Academie of Data Science (JADS).

Change Hairstyling is een van de deelnemers van de werkplaats. Eigenaar Jos heeft een frisse blik op de kapperswereld, hij heeft alle belangrijke informatie al in de cloud staan. ”Samen met mijn vrouw Dorien ben ik altijd op zoek naar dé factoren die bepalend zijn voor de klanttevredenheid. Nu werken er specialisten, een student en twee docenten aan een professioneel datamodel, zonder grote investeringen.” De kapperszaak heeft inmiddels twee vestigingen en is niet open op zaterdag. Er zitten 4 man op kantoor en er zijn 22 kappers in de zaak. Jos: “Data helpen ons. Daarmee zijn we al heel ver: alles wordt digitaal geregistreerd, van klanttevredenheid tot medewerkerstevredenheid, afspraken, communicatie, de bedrijfsresultaten, etc. Daardoor hebben sneller in de gaten wanneer we ergens moeten bijsturen. We kijken al langer naar 'slimme data', omdat dit nieuwe inzichten op kan leveren.”

Meer informatie? Hier kun je terecht

MKB-werkplaatsen digitalisering: https://www.nederlanddigitaal.nl/initiatieven/versnelling-digitalisering-mkb

Gratis KVK-workshops Slim aan de slag met de digitale toekomst van je bedrijf https://www.kvk.nl/evenementen/

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van