Business

Uitgever van gaymagazine Winq is failliet

30 oktober 2019 16:01 Aangepast: 30 oktober 2019 17:48
Beeld © Media Mansion

Media Mansion, de Amsterdamse uitgever van onder meer gaymagazine Winq, is failliet. Afgelopen maanden circuleerden al geruchten over betalingsproblemen.

De uitgever ontstond in 2005, toen ondernemer Edwin Reinerie het lifestyleblad voor homomannen Winq oprichtte. In 2008 nam het blad de abonnees over van de ter ziele gegane concurrent SQeeze. Vijf jaar later werd ook het abonneebestand van de failliete Gay Krant overgenomen.

'Betrouwbaar kanaal'

In 2016 volgde een nieuwe stap, door de fusie met de uitgever van de website Gay.nl tot het huidige bedrijf Media Mansion. Volgens het mediabedrijf zijn zijn uitgaven voor adverteerders 'by far het voornaamste en betrouwbaarste kanaal om direct met de gay doelgroep te communiceren.'

Recent kwam de uitgever echter minder positief in het nieuws. Zo staakte Media Mansion in 2018 de uitgave van het tijdschrift Attitude.

Trage betaling

Vorige maand klaagde voormalig Winq-medewerker Mark Cloostermans openlijk over zeer trage betaling. De boekrecensent, die al vijf jaar voor het blad schreef, waarschuwde freelancers niet voor Media Mansion te werken. Volgens hem zou de uitgever op de rand van een bankroet staan.

Dat blijkt nu dus te kloppen; gisteren werd Media Mansion failliet verklaard. Directeur Reinerie wijt dat aan hoge kosten die het bedrijf de afgelopen jaren maakte. "Een evenement in 2016 heeft veel gekost, maar niets opgeleverd. Ook investeringen in de verkoopafdeling leverden niet genoeg op. Daardoor ontstond een loden last uit het verleden, die we als kleine uitgever niet meer weg konden krijgen."

Plan voor doorstart

Reinerie zegt graag te willen doorstarten, en daarvoor een plan bij curator Carry Dullaart te hebben neergelegd. "Dat plan wordt nu beoordeeld. Ik heb er het volste vertrouwen in." De uitgever zegt bij een doorstart 'een regeling' te willen treffen voor de freelancers, die door het faillissement worden gedupeerd. Ook zou een doorstart mogelijk soelaas kunnen bieden voor de eigen zes werknemers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van