Ga naar de inhoud
Ondernemen

Amsterdam legt vakantieverhuur verder aan banden

De gemeente Amsterdam wil woningverhuur beperken. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam wil vakantie- en kamerverhuur beperken met nieuwe regels. Die regels worden wel iets soepeler dan eerder aangekondigd: ook huurders mogen een vergunning aanvragen voor een bed & breakfast (B&B) en zo'n vergunning blijft acht jaar geldig, in plaats van vijf.

Met deze nieuwe regels wil Amsterdam de verhuur aan banden leggen, schrijft schrijft wethouder Wonen Laurens Ivens in een persbericht.

Terwijl de stad een 'schreeuwend tekort aan woningen' heeft, worden veel huizen gebruikt als vakantiewoning of bed & breakfast. "Of ze worden, vaak voor heel veel geld, kamergewijs verhuurd", schrijft Ivens. Met nieuwe regels wil hij dat beperken.

Kabinet
Lees ook
Kabinet en Amsterdam gaan samen gekte woningmarkt te lijf

Soepeler dan aangekondigd

De gemeente stelt iedere vier jaar een zogenaamde Huisvestingsverordening vast. Daarin staan regels over het gebruik van woningen. Die zouden een stuk strenger worden, maakte de wethouder al voor de zomer bekend.

Na een inspraakprocedure met B&B-houders, besloot de gemeente de oorspronkelijke plannen wel wat te versoepelen. Iedereen die een B&B wil uitbaten, moet een vergunning aanvragen. Een vergunning voor een B&B is straks acht jaar geldig, in plaats van de eerder voorgestelde termijn van vijf jaar.

Maximumaantal B&B's

Ook is de overgangstermijn langer: B&B-eigenaren die zich vóór 2019 hebben aangemeld en worden uitgeloot mogen nog vijf jaar open blijven. Elke wijk in Amsterdam krijgt een vast, maximumaantal vergunningen voor bed & breakfasts. Als er meer B&B’s dan vergunningen zijn, wordt er geloot. 

Verder wordt het mogelijk voor huurders om een B&B uit te baten. Voorwaarde is wel dat de huurder al een half jaar op het adres woont en dat zijn huisbaas ermee instemt. De B&B-vergunning staat op naam en je mag hem niet zomaar overdragen aan een nieuwe exploitant. Dit pakt het probleem aan dat één woningeigenaar meerdere B&B’s exploiteert door wisselende bewoners in te zetten.

Maximale kamerverhuur

Ook kamerverhuur wordt beperkt. Vanaf 2020 is er per wijk en per gebouw een maximum aantal kamers dat verhuurd mag worden.

Verder mag je in Amsterdam je huis maximaal 30 dagen per jaar verhuren aan toeristen. De wethouder schrijft dat hij gaat onderzoeken of het nodig is om vakantieverhuur in bepaalde gebieden helemaal te verbieden. Dat is nu nog niet aan de orde.

Regels gaan over twee maanden in

De nieuwe Huisvestingsverordening wordt eind november besproken in de gemeenteraad en de regels moeten op 1 januari 2020 van kracht worden.

Het Parool schrijft dat op 1 januari 2019 zo'n 3000 B&B’s aangemeld waren bij de gemeente. Het aanbod van B&B's op Airbnb is volgens de krant een stuk hoger: in totaal werden er op 1 januari 4.328 kamers te huur aangeboden.

Amsterdam
Lees ook
Amsterdam pakt Airbnb nog harder aan, licht toeristen van bed
Dit is een artikel van