Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Gezonde groente in de mist

Beeld © Urban Ponics

Raar, maar waar: voor het telen van groente heb je helemaal geen grond nodig. Groente kan voedingsstoffen namelijk ook opnemen uit nevel. Dat ontdekte Laurens Trebes, nadat hij aan de slag ging met een extract uit de Amazone.

Trebes woonde achttien jaar in Venezuela. "Ieder jaar ging ik de jungle in. Ik was gefascineerd door orchideeën die op kale rotsen groeien. Ik vroeg mij af hoe de plant zijn voedingsstoffen krijgt. Wat blijkt? Via luchtwortels halen zij hun water uit nevel. En daarin zitten allerlei voedingsstoffen, dankzij de humus van plantenresten in de rivier."

Vier jaar geleden besloten Trebes en zijn gezin naar Nederland te verhuizen in verband met de onrust in Venezuela. Daar ging hij met zijn bedrijf Urban Ponics aan de slag met extracten die hij had meegenomen uit de rivier en de zee. "Ik ben gaan testen en het bleek dat planten niet de grond in hoeven. Sla, kruiden, bladgroente, aardbeien, alles kan groeien in de lucht. Zolang de benodigde voedingsstoffen maar in de nevel zitten."

Nevel van mineraalwater

"In mijn kas van driehonderd vierkante meter staan honderd kolommen van twee meter hoog. De wortels van planten hangen in die kolommen, waardoor voedselrijke nevel wordt gevoerd. De nevel is ontwikkeld op basis van de extracten uit Venezuela en bevat het volledige spectrum aan mineralen en spoorelementen.

Eigenlijk krijgen de groenten mineraalwater. Het water dat de planten niet opnemen, gebruiken we opnieuw. En we hebben geen bestrijdingsmiddelen nodig, omdat het mineraalwater zorgt dat de plant een sterker immuunsysteem opbouwt.

Sommige mineralen en spoorelementen als jodium en selenium zijn in Nederland uit de grond verdwenen. Deze zitten wel in onze nevel en worden opgenomen door de planten. Uit laboratoriumtesten blijkt dat onze groente daardoor meer voedingsstoffen bevat."

Opschalen

"Na de succesvolle resultaten ben ik gaan praten met supermarktketens. We hebben in alle filialen van Marqt en in een filiaal van Jumbo getest met de verkoop van onze levende producten. Dat wil zeggen: een zakje sla of kruiden met de wortels er nog aan. Zodra je gaat snijden, gaat de groente dood en verdwijnen de vitamines. Zet de groente daarom thuis met de wortels in een kopje water en gebruik alleen wat je nodig hebt. 

De proef verloopt succesvol. Maar in mijn kleine kas kan ik tienduizend producten per maand produceren, dus moet ik opschalen. Daarom zoek ik een professionele teler met een grote kas, die de logistiek goed op orde heeft en het concept dan implementeren. Ik ben al in gesprek met vier telers en met financierders."

Beyond organic

"Een grote uitdaging is hoe we ons product moeten uitleggen. Qua kwalificaties lopen we tegen termen aan die voor ons 'vorige eeuw' zijn. We mogen de groente niet biologisch of organisch noemen, want dan moet je product in de grond zitten. En mijn groenten zit in de lucht. Het is eigenlijk beyond organic.

Ik krijg energie van het bedenken van nieuwe dingen. Als het loopt, haal ik er professionals bij. Maar bij Urban Ponics blijf ik betrokken. Ons concept is uniek, dankzij de bron uit de amazone van Venezuela. Ik wil de komende jaren onderzoeken hoe ik de plantvoeding nog verder kan verbeteren. Hopelijk blijven we zo de concurrentie een tijd voor."

Laurens Trebes

Oprichter Urban Ponics

Studeerde werktuigbouwkunde in Amsterdam

LinkedIn

Levensmotto: "Wees creatief. Zorg dat je iedere week een idee hebt: goed of slecht"

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together

Dit is een artikel van