Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Van salesmanager naar producent van industriële deuren: Tom Mes

30 oktober 2019 06:16
Lourens Hornstra en Tom Mes in hun loods. Beeld © @jeroenkeep

Tom Mes zegde zijn baan als salesmanager op om samen met Lourens Hornstra het bedrijf Bold Staalzaken te beginnen, waarmee ze onder meer industriële deuren en tafels maken. "Inmiddels hebben we echt hele leuke opdrachten."

Tom Mes begon op zijn 15e in de bouw als timmerman en werkte zich op tot assistent-uitvoerder. "Daarna wilde ik me zakelijk ontplooien en werd ik account- en salesmanager." Maar de liefde voor het werken met zijn handen bleef.

In de avonduren en op zaterdag was hij vaak in zijn loods te vinden. "Dan maakte ik bijvoorbeeld meubeltjes voor vrienden. Een deel van de loods verhuurde ik aan een bekende en zo waren we hobbymatig bezig. Dat gaf een fijn gevoel, relaxt en gezellig."

Samen filosoferen

Die bekende was Lourens Hornstra. Samen filosofeerden ze 1,5 jaar lang of het mogelijk was van hun hobby ook hun beroep te maken. "Ik had een goede baan en het gemak van een vast inkomen. Het was een spannende stap om dat op te zeggen. Daarom hebben we heel zakelijk gekeken: waar is vraag naar? En kunnen we genoeg verdienen om hier twee man van te betalen?"

Het was mogelijk. In maart 2019 werd Bold Staalzaken opgericht. De ondernemers maken onder meer industriële deuren voor woningen. "Daar is megaveel vraag naar. Er zijn veel partijen die in de hype stappen die met behulp van een investeerder inzetten op standaarddeuren die in de fabriek worden gemaakt. Maar mensen betalen graag meer voor maatwerk en kwaliteit, daar ben ik echt door verrast."

Veel troep in omloop

Ze worden vaak gebeld door klanten die hun stalen deur of kozijnen willen laten vervangen of herstellen. "Er is veel troep in omloop, bijvoorbeeld deuren waar nog van die lelijke lasspetters of onafgewerkte lasnaden op zitten. Wij zijn vaak maar een paar honderd euro duurder, maar mensen hebben het er graag voor over."

Ze streven naar een levertijd van zes weken, maar wie nu iets wil bestellen is in 2020 aan de beurt. "Dat komt deels omdat het zo druk is en deels omdat de wachttijden van leveranciers voor onder andere glas en poedercoaters zijn opgelopen."

Een andere hobby

Doordat ze van hun hobby hun beroep maakten, venten Mes en Hornstra nu in de avonduren en weekenden hun andere hobby uit: aan oude motorfietsen sleutelen.

Het helpt dat ze vooral bekenden zijn en niet zozeer hele goede vrienden. "Daardoor kunnen we goed samen zakelijke afspraken maken."

Leuke samenwerkingen

Ook zitten ze geen hele dagen op elkaars lip, zegt Mes: "Ik doe de commerciële kant en ben zo’n drie dagen per week onderweg om klanten te bezoeken en werk voor te bereiden. De overige twee dagen werk ik met mijn handen. Eigenlijk komt op deze manier alles samen wat ik ooit heb geleerd."

Mes is verrast dat er ook in de regio veel partijen zijn waarmee ze kunnen samenwerken. "Daardoor kunnen we aanhaken bij grote projecten. Ik dacht altijd dat dat moeilijk zou worden als we geen bekenden van ze waren. Maar inmiddels hebben we echt hele leuke opdrachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van