Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Christiaan (16) maakt voetenbankjes en helpt andere jonge ondernemers

28 oktober 2019 14:46 Aangepast: 28 oktober 2019 15:00
Christiaan met een van zijn voetenbankjes. Beeld © Eigen foto

Hij was nog maar 14 toen hij zijn eigen voetenbankjesbedrijf begon. Nu wil Christiaan van der Kuyl (16) ook andere jongeren helpen met het opzetten van een eigen onderneming. "Voor het openen van een zakelijke rekening moest ik al zo onnodig veel extra dingen doen."

Voor de gemiddelde ondernemer is de praktische kant van een eigen webshop niet extreem ingewikkeld: je gaat langs bij de Kamer van Koophandel, opent een zakelijke rekening bij de bank en je bent al een heel eind.

Op het moment dat je minderjarig bent, wordt dat allemaal een stuk lastiger. Dat ondervond ook Christiaan uit Soest, toen hij twee jaar geleden zijn bedrijf in voetenbankjes begon.

Veel poespas, veel frustratie

"Het grote voordeel was dat mijn ouders heel veel support gaven, anders was het me niet gelukt", zegt hij tegen RTL Z. "Alleen al het openen van een zakelijke rekening leverde zo onnodig veel extra werk op omdat ik minderjarig ben."

Ook voor het betaalsysteem van zijn webshop was hij niet met een paar muisklikken klaar. "Dat bedrijf moest ik op een gegeven moment drie keer per dag bellen, omdat het maar niet werd geregeld. Uiteindelijk moest ik aantonen dat ik mijn moeder ook toegang had gegeven tot het systeem."

Het was enorm frustrerend, zegt hij. "Omdat het zo ingewikkeld is, heb ik een platform opgericht voor andere jongere ondernemers, om hen te helpen. Daar kun je onder andere lezen hoe je nou het makkelijkste zo'n betaalsysteem opent."

Nu hij 16 is zou Christiaan naar de rechter kunnen stappen om een zogenoemde handlichting aan te vragen. Daarmee zou hij in ieder geval deels handelingsbekwaam worden. "Maar dat is nu niet echt meer nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onder de 18 en als ondernemer zelf besluiten nemen? Zo werkt dat

Nergens een geschikt bankje

Zijn bedrijf is inmiddels een leuke bijverdienste voor de 4 vwo'er. "Ik ben 1,5 uur of minder met zo'n bankje bezig en verkoop ze voor 45 euro. Dat is inclusief verzendkosten. Mijn bruto uurloon is dus ongeveer 35 euro."

Daar gaan belastingen nog vanaf. "Plus een heleboel werk dat ik er achter de schermen aan heb", zegt hij. 

Jouwvoetenbankje.nl begon overigens - zoals veel eigen ondernemingen - met een hulpvraag in zijn directe omgeving. "Mijn oma zocht een voetenbankje, maar ze kon nergens iets geschikts vinden", aldus Christiaan. 

Hij maakte er een voor haar, daarna voor directe familie en toen dat goed liep zette hij zijn eerste marktplaatsadvertentie. "Dat leverde tientallen bestellingen op. Die zomer had ik niet echt iets te doen, dus toen heb ik de onderneming opgezet."

Zoveel mogelijk vooruit werken

De voetenbankjes worden in de winter beduidend meer verkocht dan in de zomer. Logisch, zegt Christiaan, dan zit je meer binnen. 

Klanten kunnen zelf een stof aanleveren die ze om het bankje willen, of kiezen uit een van de vier standaard dessins. Het hout voor de bankjes en de latex vulling vindt Christiaan overal en nergens. 

"Via Marktplaats heb ik in een keer een grote stapel janitoba-hout gehaald, van een oude vloer. Dat is van goede kwaliteit en het is zoveel dat ik er nog wel even mee vooruit kan."

De bankjes maakt hij overigens gewoon zelf. "Dat kon ik eerst niet, maar ik heb er steeds meer handigheid in gekregen. In de vakantie probeer ik zoveel mogelijk vooruit te werken, zodat ik bijvoorbeeld een voorraad van 30 voetenbankjes heb liggen die ik alleen nog maar hoef af te werken."

Nu het weer kouder wordt, begint het aantal bestellingen weer op te lopen. Genoeg te doen voor de jonge ondernemer. Of hij dit zijn hele leven blijft doen, weet Christiaan nog niet. Maar 'iets met ondernemen' wordt het sowieso.

Steeds meer (jonge) ondernemers

Christiaan is trouwens niet de enige ondernemer die al heel jong is begonnen. Er schrijven zich sowieso steeds meer ondernemers in bij de Kamer van Koophandel. Het totale aantal starters is dit jaar al ruim 161.000, 11 procent meer dan in de eerste 9 maanden van 2018.

  • Nederland kent momenteel 88.045 ondernemers die jonger zijn dan 24. Vijf jaar geleden waren dat er 58.226.
  • In de afgelopen jaren is het aantal ondernemers onder de 19 gestegen met zo'n 65 procent. 
  • Mede daardoor is de gemiddelde leeftijd waarop iemand een eigen onderneming begint gedaald van 37 in 2017 naar 35 dit jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van