Van onze partner Ministerie van EZK - MKB-actieplan

10 x hulp van de overheid: ondernemers krijgen net dat steuntje in de rug

30 oktober 2019 12:16 Aangepast: 13 januari 2020 16:45

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat lanceerde in 2018 haar MKB-actieplan, waarbij er meer geld en ruimte voor ondernemers vrijkwam. Tien ondernemers vertellen hoe ze hulp hebben gekregen van de overheid en wat het voor hun bedrijf heeft betekend.

De overheid ondersteunt het mkb bij de grote uitdagingen die ze hebben op het gebied van personeel en onderwijs, financiering en digitalisering. De overheid doet, in samenwerking met branches en onderwijs, meer voor ondernemers dan je misschien zou denken. Op deze website vind je wat het actieplan van Mona Keijzer vorig jaar heeft opgeleverd voor het mkb. Ook kun je deze video bekijken. In dit artikel komen tien ondernemers aan het woord die gebruik hebben gemaakt van dit mkb-actieplan.

Virtuele leermeesters

In de technische sector is een schrijnend tekort aan personeel en de energietransitie schroeft dit tekort alleen maar op: er is te weinig mankracht, te weinig leerlingen, en er zijn te weinig leermeesters. Het project Virtuele leermeesters lost een deel van het probleem op met behulp van augmented reality, dat opleiden op afstand mogelijk maakt. Eén leermeester kan dan op die manier tot tien leerlingen begeleiden. Binnen dit project ligt de focus op waterpompmonteurs. Het idee is uit te breiden naar andere scenario's of producten uit de duurzaamheidstechniek en vervolgens naar alle mkb-bedrijven die met leerlingen op locatie werken. Virtuele leermeesters, een idee van Alanno BV, The Service Concept en Kalisvaart Technisch Beheer, was een van de eerste deelnemers aan MKB!dee.

Lees hier meer over hoe je meedoet aan MKB!dee. Meer informatie over de lopende projecten vind je hier.

Tekort aan personeel

Lomans is een honderdjarig familiebedrijf in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde en intelligente technieken. Lomans groeide in honderd jaar tijd uit van een klein familiebedrijf tot een volwassen middenbedrijf. Het bedrijf is inmiddels te groot om alle capaciteiten van afzonderlijke medewerkers in beeld te hebben, maar te klein voor grote investeringen in human resources. Verandering was nodig om overeind te blijven en een oplossing te verzinnen voor het tekort aan personeel. "Toen kwam MKB!dee voorbij, precies op het goede moment," vertelt Margot Lomans, coördinator Continu Verbeteren bij Lomans. "MKB!dee heeft een paar dingen makkelijker gemaakt voor ons. We hebben externe expertise kunnen inhuren. En we kunnen de transitie wat 'vrijer' doormaken. De transitie waar we mee bezig zijn kost tijd en geld, de meeste collega's zien nog niet dat het iets concreets oplevert. MKB!dee geeft dan net het goeie steuntje in de rug."

Lees hier meer over hoe je meedoet aan MKB!dee. Meer informatie over de lopende projecten vind je hier.

Hulp met je start-up

Als journalist wil je het liefst dat zo veel mogelijk mensen je artikelen lezen, maar ook dat je harde werk geld oplevert. Start-up Katalysis ontwikkelde een plug-in voor websites, waarmee freelancejournalisten hun artikelen per stuk kunnen verkopen. Katalysis gebruikt blockchaintechnologie om bij te houden wie de rechten op het artikel heeft. "Dankzij de WBSO-regeling konden we ons bedrijf Katalysis sneller ontwikkelen. We zijn nog niet uitontwikkeld en de WBSO was heel waardevol voor ons. Bovendien kwamen we dankzij ons contact met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op het spoor van een andere regeling: de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Zo konden we een haalbaarheidsstudie starten om te onderzoeken welke mogelijkheden gebruikers graag terugzien in onze plug-in. Dankzij deze twee regelingen konden we Katalysis maken tot wat het vandaag de dag is,” aldus oprichter Eveline Klumpers.

Lees hier meer over het verhaal van Katalysis.

Betere beveiliging

Het aantal apparaten dat met internet is verbonden (Internet of Things, IoT) groeit enorm. Leuk en handig, maar daarmee neemt het aantal bedreigingen ook snel toe. Het Nederlands/Amerikaanse bedrijf Intrinsic-ID ontwikkelde beveiligingsoplossingen die de veiligheid van een apparaat al in de ontwerpfase vergroot. Deze oplossingen zijn te gebruiken voor het valideren van betalingssystemen, het beveiligen van verbindingen, het authentiseren van sensoren en het beschermen van gevoelige militaire en overheidssystemen. Dankzij een Innovatiekrediet van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een gelijktijdige participatie door Prime Ventures kon Intrinsic-ID verzelfstandigen en opende het bedrijf een vestiging in Silicon Valley, Californië.

Lees hier meer over het verhaal van Intrinsic-ID.

Zelfgekweekte insecten

Wereldwijd blijft de vraag naar voedsel toenemen. Insectenkwekerij Protix haalt eiwitten uit zelfgekweekte insecten en maakt daar voedsel voor dieren van. Ook de consument kan straks kiezen voor voedsel met een kleine voetafdruk. De afgelopen tien jaar ontwikkelde het bedrijf in Dongen zich van start-up tot volwassen bedrijf. In die tijd kreeg Protix op meerdere momenten steun via RVO.nl. Het Innovatiekrediet, DEI-subsidie, Seed Capital, SBIR, alles heeft bijgedragen aan het succes van Protix, vindt Kees Aarts, eigenaar. "We begeven ons in een nieuwe sector, dus we moeten vanaf nul beginnen met innoveren. De hulp van RVO.nl werkt drempelverlagend. Het bezoek van koning Willem-Alexander en minister Carola Schouten bij ons tienjarig bestaan is een bevestiging dat we goed bezig zijn."

Lees hier meer over het verhaal van Protix.

Organen op een chip

De effecten van een (nieuw) geneesmiddel op het menselijk lichaam zijn moeilijk te voorspellen. MIMETAS startte in 2013 met het ontwikkelen van de OrganoPlate®. Op deze geavanceerde kweekplaat kun je kleine stukjes (3-dimensionaal) menselijk weefsel kweken om daarmee orgaansystemen na te bootsen. Met deze 'organen-op-een-chip' kan je vervolgens geneesmiddelen (in ontwikkeling) testen op hun werking en mogelijke bijwerkingen. Deze innovatie kan het ontwikkeltraject van nieuwe geneesmiddelen verkorten, wat kostenbesparend is, én ervoor zorgen dat minder proefdieren nodig zijn. In 2014 ontving MIMETAS het Innovatiekrediet via RVO.nl. Medische innovaties hebben steun nodig van de overheid. Zeker in de eerste fase, omdat financiers vaak wachten met investeren totdat de innovatie haar waarde aantoont in de praktijk. Het project is inmiddels succesvol afgerond: de OrganoPlate® wordt internationaal verkocht en de meeste toonaangevende medicijnontwikkelaars behoren tot de klantenkring van MIMETAS. In 2017 kende RVO.nl een 2e Innovatiekrediet toe.

Lees hier meer over het Innovatiekrediet.

Nieuwe vakmensen

De Eindhovense VDL Groep groeit. Het industriële concern zoekt daarom doorlopend nieuwe vakmensen. Een moeilijk te werven doelgroep? "Niet door onze aanpak," zegt Rob Bloks van de afdeling P&O. "Dankzij de regeling Praktijkleren leiden we medewerkers gewoon zelf op." Bloks heeft namens VDL Groep korte lijnen met het onderwijs. "Voor technische mbo-studenten en duaal-hbo'ers betalen en bepalen we mede hun opleidingen. De nauwe banden met het onderwijs hebben we verder verstevigd. Daardoor hebben we nooit een tekort aan leerlingen. Als er geen geschikte opleiding bestaat, proberen we die zelf op te zetten. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan op het gebied van automotive en kunststoffen."

Lees hier het verhaal van VDL Groep.

Opleidingsbedrijf

Rien Waardenburg, ondernemer PLUS Waardenburg, Schiedam / PLUS De Esch, Rotterdam, maakt dankbaar gebruik van de regeling Praktijkleren. Die regeling is in 2018 verlengd tot 2023. "We hebben elk jaar een aantal leerlingen via de regeling Praktijkleren van het ministerie van Onderwijs bij ons rondlopen, op functies zoals verkoopmedewerker en assistent afdelingschef. Het opleiden van mensen kost veel tijd en geld. Als je voor de kosten gedeeltelijk wordt gecompenseerd, motiveert mij dat als ondernemer natuurlijk extra om deze leerlingen in mijn bedrijf een opleidingsplek te geven en ze goed te begeleiden. Wij zijn een echt opleidingsbedrijf en hebben goede contacten met het onderwijs. Dat is goed voor de jongeren die zo'n leerbaan doen, want ze krijgen zo een mooie start van hun loopbaan. Dat vinden ze zelf ook! Wij laten jaarlijks bbl'ers (staat voor: Beroepsbegeleidende Leerweg) doorstromen in ons bedrijf of naar functies in andere bedrijven. Ze komen ook op hogere functies terecht. Daar zij we trots op."

Lees hier meer over de regeling Praktijkleren.

Energieopwekkende ramen

Ramen die energie opwekken. Dat is het doel van start-up Physee, een spin-off van TU Delft. Hun PowerWindows zijn transparante ramen die reflecterend zonlicht omzetten in elektriciteit. En Physee gaat nog vérder. Hun nieuwste generatie ramen heeft een smart-functie: ze bevatten sensoren die automatisch de zonwering of airco activeren. "Onze ramen zijn als een menselijke huid. Ze weten op ieder moment hoe warm of koud het is en reageren daarop," vertelt eigenaar Willem Kesteloo. "Omdat er nog zo veel moest gebeuren, vonden veel investeerders het nog een te groot risico om in te stappen. Gelukkig kregen we financiële ondersteuning van het Valorisatiecentrum TU Delft en maakten we aanspraak op de innovatieregeling WBSO en de Vroegefasefinanciering (VFF)."

Lees hier meer over het verhaal van Physee.

Internationaal zakendoen

Excellent Products Group produceert spanbanden, sleepkabels en snelbinders voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. In 2009 meldde directeur-eigenaar Monique Ansink zich aan voor het programma Groeiversneller van het ministerie van Economische Zaken. Het was de eerste keer dat ze gebruikmaakte van de diensten die de overheid heeft voor ondernemers. Inmiddels staat er aan de rand van Ho Chi Minhstad een eigen pand, mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning die het bedrijf ontving via RVO.nl. Ondernemers met internationale ambities kunnen de hulp van RVO.nl inroepen. RVO.nl kan bijvoorbeeld helpen informatie over de exportmarkt te vergaren en contact leggen met zakenpartners. Monique Ansink: "Mijn tip: maak daar gebruik van. RVO.nl kent de markt en de ingangen."

Zakenpartner nodig in het buitenland? Lees hier meer. Meer informatie over de support van de overheid bij het ondernemen, vind je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van