Business

Ecosupermarkt Marqt fuseert met Ekoplaza en sluit weer winkels

17 oktober 2019 10:15 Aangepast: 03 december 2019 16:51
Beeld © ANP

De kwakkelende ecosupermarkt Marqt gaat samen met Udea, de biologische groothandel en franchisegever achter concurrent Ekoplaza. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt. Marqt moet opnieuw winkels sluiten.

De bedrijven zeggen met de combinatie 'samen in te zetten op groei en de verdere versterking van de merken'. Aan de andere kant zal het aantal vestigingen van Marqt verder dalen, tot 'tien tot twaalf rendabele winkels'.

NRC Handelsblad meldde gisterenavond dat niet alle aandeelhouders akkoord zijn met de fusie. Oprichter Quirijn Bolle zou liever onder andere aandeelhouders zelfstandig verder gaan. Marqt en Udea willen de dissidente aandeelhouders via een rechtszaak dwingen tot een 'bekrachtiging van dit besluit'.

Nog nooit winst

Marqt werd in 2008 opgericht, en bouwde sindsdien een keten van 18 winkels in de Randstad op. De duurzame supermarkten maakte echter nooit winst. Eerder dit jaar traden de directeur en de commissarissen af, na spanningen in de top. Het bedrijf kondigde toen aan op zoek te gaan naar een partner.

In juli kondigde Marqt aan zijn twee grootste winkels, in Amsterdam en Den Haag, af te stoten. Zij maken plaats voor een Albert Heijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe eco-supermarkt Marqt in de problemen kwam

Harder ingrijpen

Daarmee kwam het aantal vestigingen van Marqt op 16, maar nu blijkt dat harder moet worden ingegrepen. Marqt zal opnieuw vier tot zes vestigingen sluiten, en zich 'vanuit haar Amsterdamse basis focussen op kleinere eet- en drinkwinkels'. Daarna zegt het weer verder te willen groeien.

Udea is een groothandel uit Veghel, die biologische levensmiddelen levert aan natuurvoedingswinkels, bio-supers en speciaalzaken. Het bedrijf is daarnaast franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza.

De infrastructuur van Udea moet Marqt helpen bij de uitbouw van online bezorging en de capaciteit van de keuken, waar kant-en-klaarmaaltijden worden gemaakt. Vorig jaar nam Udea nog 25 Natuurwinkels over, en in juni een Belgische concurrent.

Geen commitment aandeelhouders

Of de combinatie betekent dat de huidige aandeelhouders van Marqt betrokken zullen blijven bij het fusiebedrijf, is onduidelijk. Het persbericht staat bomvol met de woorden 'samen' en 'samenwerking', maar woordvoerster Margriet Bekedam wil niet zeggen dat de aandeelhouders die vóór de fusie zijn, blijven zitten of hun belang verkopen.

In 2017 kreeg Marqt nieuwe, idealistische grootaandeelhouders Triodos en Social Impact Ventures, die de groeidoelstellingen van het bedrijf aanvankelijk steunden. Na tegenvallende resultaten wijzigden zij echter hun strategie.

Uit het persbericht en de reactie van Marqt blijkt dat Triodos en SIV zich niet helder committeren, en hun aandelen dus waarschijnlijk willen verkopen.

Jurriën Appers van Triodos en Helmer Schukken van SIV waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting. 'Fouding sharehouder' Annelies van der Vorm, Hans van Mierlo van Udea en Quirijn Bolle namen hun telefoons niet op. Udea-topman Erik Does liet weten geen toelichting te willen geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van