Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Brabantse boodschappenbox gaat landelijk

Beeld © Boerschappen

Boerschappen bezorgt boodschappenboxen met producten van boeren uit de regio. Het concept bestond ‘per ongeluk’, maar bleek een groot succes in Brabant. Vanaf deze maand kunnen de boxen in heel Nederland bezorgd worden.

Stéphanie Vellekoop was eind 2013 op zoek naar producten zonder suiker. Dat bleek niet eenvoudig, aangezien in ongeveer 80 procent van de bewerkte producten suiker zit. Haar vriend Stijn Markusse stelde voor zelf de producten bij de boer te halen.

Markusse: "Ik vroeg een aantal vrienden of ze mee wilden doen. Het was een sociaal experiment om te zien of we de supermarkt konden omzeilen. Al snel meldden zich vrienden van vrienden en kwamen er op zondag allemaal mensen in ons huis hun boodschappen ophalen."

Van idee naar bedrijf

"Een paar maanden later maakten we een website. We hadden al snel een paar honderd klanten. Het eerste jaar ging het allemaal heel knullig. We hadden gewoon een baan; ’s avonds startte onze tweede werkdag. Mijn vader ging met pensioen en wilde voor ons langs de boeren rijden. Een vriend had een evenementenlocatie waar we een pick up point inrichtten.

In 2015 zijn we ons volledig voor Boerschappen gaan inzetten. We hebben het bedrijf precies gemaakt, zoals we het zelf als klant willen. Geen gedoe en makkelijk stop te zetten. Dan maken we misschien niet altijd de meest commerciële keuzes, maar dat is ook niet nodig."

Groeipijnen

"Niet alles ging soepel, maar groeipijnen horen erbij. De benodigde software bleek niet te bestaan, waardoor we het zelf moesten bouwen. Ook is het hebben van personeel best ingewikkeld, dus daar hebben we iemand voor aangenomen.

De meest onaangename verrassing was dat na twee jaar de mededeling kwam dat we onder de cao supermarkten vielen. We waren toen nog een webshop met tien mensen in dienst, maar we moesten opeens voldoen aan de regels van een supermarkt. Dat is best ingewikkeld als je net begonnen bent."

App

"Inmiddels hebben we dertig mensen in dienst. We hebben een groothandel, een winkel en onze boxen. We werken samen met honderd boeren, waarvan de meesten zijn gevestigd in Brabant. We komen niet elke week bij alle boeren. Veel producten zijn seizoensgebonden.

Sommige mensen willen het liefst elke week kaas of een extra fles melk in hun box. Zij kunnen terecht in onze winkel in Breda. Alle producten hebben alleen toevoegingen als deze noodzakelijk zijn. We gaan een app ontwikkelen, zodat je straks zelf je box kan aanvullen met extra producten.

Als de app klaar is, kan je ook zien waar je geld heengaat. Als je een zak uien koopt van 1,09 euro, gaat 9 cent naar de Belastingdienst, 30 cent naar Stijn en Stéphanie en 70 cent naar de boer. Je ziet dan ook van welke boer de uien afkomstig zijn. Zodra de bestelling geleverd is, gaat het geld van de derdenrekening naar alle betrokken partijen."

Landelijk bezorgen

"Onze boodschappenboxen werden tot voor kort alleen bezorgd in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Breda. We hebben daar tweeduizend klanten, maar we merkten dat er ook vraag buiten deze steden was. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partij die overal in Brabant kan bezorgen.

We hebben een partij gevonden die mobiele telefoons in heel Nederland bezorgt. Zij bleken ruimte over te hebben in hun bussen. Daarom kunnen we vanaf oktober ook landelijk bezorgen. Het mooiste is als de vraag zo groot wordt dat we in een andere regio een nieuwe hub kunnen opzetten."

Stijn Markusse

Medeoprichter Boerschappen

Studeerde commerciële economie in Breda

LinkedIn

Levensmotto: 'Niet te lang nadenken, gewoon beginnen'

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. Growing a better world together

Dit is een artikel van