Business

'Pizza-tsaar' wil 1000 restaurants in vijf jaar openen

14 oktober 2019 19:25

De bijnaam van Fyodor Ovchinnikov is inmiddels 'pizza-tsaar'. Zijn in 2011 opgerichte franchiseketen Dodo Pizza is een van de snelst groeiende Europese restaurantketens en concurreert met Domino's en Pizza Hut. Het succes? Online monitoring en 'radicale transparantie'.

Het levensverhaal van de 38-jarige Russische Ovchinnikov is er een van twaalf ambachten. Hij studeerde archeologie, faalde als boekverkoper en probeerde enige tijd als blogger zijn geld te verdienen.

Daarna werkte in lage functies bij fastfoodketens als McDonald's en Sbarro, om zo stiekem te leren van hun werkwijze. Vervolgens begon hij in Syktyvkar met een oventje een pizzatent: Dodo Pizza.

Inmiddels heeft Dodo Pizza in Rusland 457 pizzeria's en nog eens 69 restaurants in 11 andere landen, waaronder in Roemenië, Estland, de Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië. De komende vijf jaar wil Ovchinnikov nog eens 1.000 restaurants openen. 

Online monitoring

Het succes komt niet door geheime ingrediënten of de kenmerkende oranje dodo's, maar is te danken aan een mix van software en data-analyse in de cloud. Zo'n 120 man houdt wereldwijd onder meer de kasstromen, voorraden en wachttijden in de gaten.

Ook is er voor belangstellenden vanuit elke keuken een livestream te bekijken. "We zijn ongelofelijk efficiënt," zo verklaart Ovchinnikov zijn succes tegenover Bloomberg. Daarnaast worden vanuit een 'radicaal transparante' overtuiging veel van de financiële gegevens online gepubliceerd en kunnen er automatisch marketingcampagnes op lokaal niveau worden gecreëerd wanneer de zaken wat minder gaan.

Cursus wc-boenen

Tevens biedt hij een online platform waar franchisenemers en investeerders aan elkaar worden gekoppeld. Maar iedere ondernemer of investeerder die wil instappen, moet eerst een cursus wc-poetsen doen in Syktyvkar afronden - anders mag je niet meedoen.

Inmiddels heeft Dodo Pizza honderden investeerders en franchisenemers, hoewel Ovchinnikov nog voor altijd meer dan vijftig procent eigenaar is. Steenrijk is hij nog niet, want hij investeert alles in het bedrijf. Steve Green, adviseur op het gebied van fastfood en medeaandeelhouder, noemt Ovchinnikov 'de Steve Jobs van de pizza'. Hij verwacht de komende jaren erg te zullen profiteren van de op handen zijnde beursgang. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van