Ondernemen

Zzp'ers zien plus in hun tarieven, met name in HR

08 oktober 2019 14:54 Aangepast: 08 oktober 2019 15:42
Beeld © iStock

Het uurtarief dat zzp'ers vragen voor hun diensten is in het eerste halfjaar van 2019 met gemiddeld 4,6 procent gestegen. Met name HR-professionals, bouwvakkers, fiscalisten en juristen werken met hogere tarieven.

Arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group (IG) voegde data uit vier bronnen samen en kwam daarmee tot die conclusie.

Daadwerkelijk uurtarief

De 30.000 opdrachten op bemiddelingswebsite Planet Interim vormen de belangrijkste bron, zegt directeur Geert-Jan Waasdorp van IG. "Wat wordt er door zzp'ers gevraagd en wat wordt er door opdrachtgevers geboden?"

Voor welk bedrag een zzp'er uiteindelijk daadwerkelijk aan de slag gaat, blijkt overigens niet uit die data. IG gaat er echter wel vanuit dat ze de verhoging hebben gekregen.

Waasdorp: "Data uit ander arbeidsmarktonderzoek dat we doen, laat nagenoeg hetzelfde percentage zien en dat onderzoek is gebaseerd op het daadwerkelijke uurtarief van zzp'ers. Ik durf wel te stellen dat dit marktconform is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zzp-tarief versus uurloon: of freelancen loont, verschilt per beroep

Markt van 35 miljard

Grote stijger in het onderzoek is de HR-professional, die met een uurtarief van 58,53 euro bijna 30 procent meer verdienen dan in de eerste helft van 2018. 

Niet elke interimmer op dat gebied zal ook echt zoveel meer zijn gaan verdienen, zegt Waasdorp. "Het heeft alles te maken met directiemanagement en consultants in die groep, die pakken altijd al een hoog tarief. Dat is sterk van invloed."

Dat is het nadeel van gemiddelde cijfers, geeft hij toe. "Elke nuance gaat eruit." Sowieso is het lastig om data te verzamelen over deze groep werkenden binnen de arbeidsmarkt, zegt Waasdorp.

"Niet omdat het er niet is, maar omdat bedrijven het niet vrij willen geven. Eigenlijk is het gek dat er zo weinig bekend is over een markt waar 35 miljard euro in omgaat."

De tariefontwikkeling van zzp'ers in de eerste helft van 2019 (x-as) ten opzichte van 2018 (y-as). De tariefontwikkeling van zzp'ers in de eerste helft van 2019 (x-as) ten opzichte van 2018 (y-as).

Uurtarief verhogen: wanneer doe je dat?

Veel zzp'ers doen een nieuwe klus op basis van het tarief van de klus ervoor, zegt Waasdorp. "Daardoor hebben ze vaak jaren hetzelfde tarief." 

Wanneer kun je zeggen: ik ga meer vragen per uur? De Kamer van Koophandel zette de belangrijkste redenen op een rij: 

  1. De kwaliteit van je werk verbetert met de jaren - daar kun je dus ook meer geld voor vragen
  2. Je wilt een financiële reserve opbouwen (pensioen, anyone?)
  3. Je kosten stijgen, bijvoorbeeld door inflatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van