Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Snelle doorstart voor vakbladuitgever Mybusinessmedia

07 oktober 2019 16:44 Aangepast: 07 oktober 2019 16:51
Mybusinessmedia geeft nu alleen nog technische titels uit. Beeld © Mybusinessmedia

Mybusinessmedia, de vakbladuitgever die vorige week uitstel van betaling kreeg en failliet ging, heeft een supersnelle doorstart gemaakt. Dat bevestigt directeur en aandeelhouder Joachim Driessen.

Mybusinessmedia groeide sinds de oprichting in 2007 snel door overnames van vakbladen, die de grote uitgeefconcerns juist kwijt wilden. Het afgelopen anderhalf jaar stootte het bedrijf, dat in handen was van investeringsfonds Berk III en het management, juist weer veel titels af.

Ondanks die sanering kon het bedrijf niet worden gered van een bankroet. Vorige week bleek dat Mybusinessmedia uitstel van betaling had aangevraagd. Enkele dagen later ging de uitgever failliet.

Doorstart

In sneltreinvaart is Mybusinessmedia echter alweer doorgestart. Enkele aandeelhouders van Berk III en andere financiers hebben de voortzetting mogelijk gemaakt, bevestigt directeur Driessen.

"Afgelopen maanden hebben wij geprobeerd om het bedrijf te verkopen. Er waren zestien kandidaten, maar uiteindelijk is dat niet gelukt. Na de surseance hebben zeven partijen opnieuw naar een overname gekeken. Dat leidde niet tot serieuze biedingen. Zo kon ik het uiteindelijk zelf met de steun van zestien financiers overnemen van de curator."

Baanbehoud

Dankzij de doorstart behoudt het merendeel van de werknemers zijn baan. Na de eerdere sanering en het faillissement resteert een uitgever van technische publicaties, zoals EngineersOnline, Constructeur, Aandrijven & Besturen en Metaal & Techniek. "Zo'n 20 werknemers gaan mee. Enkelen gaan met vroegpensioen en vier tot vijf mensen verliezen hun baan."

Enkele financiers zijn volgens Driessen afkomstig uit de industrie, en dragen de uitgaven van het bedrijf een warm hart toe. Wie dat zijn, kan hij niet zeggen. "Ik denk niet dat zij graag met naam genoemd willen worden."

Onlangs bleek dat oud-topman Henk Rottinghuis van auto-importeur Pon geld stak in de doorstart van autoblad Carros, uit de failliete boedel van Pelican. 

Gedupeerden

Hoeveel de gedupeerde schuldeisers van de failliete vennootschap tegoed hebben, is nog onbekend. “Wij nemen de bankschuld volledig over. Maar er is inderdaad wel een lijstje schuldeisers, anders was een faillissement niet nodig geweest”, aldus Driessen.

Aan de andere kant heeft het bedrijf nog geld tegoed van partijen die de laatste periode titels overnamen, aldus de uitgever. "Of en wat de schuldeisers van hun vorderingen terugzien, hangt onder meer af wat er nog uit die tegoeden komt."

Kwakkelende uitgevers

Kleinere uitgevers hebben het de afgelopen jaren moeilijk. Eerder dit jaar ging Pelican Media voor de tweede keer in zes jaar failliet. New Skool Media, dat titels als Elsevier en Knippie overnam van uitgeefgiganten Relx en Sanoma, boekte in 2016-'17 een half miljoen verlies. Het jaar erop wist de uitgever één miljoen euro winst te boeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van