Ga naar de inhoud
Business

Talpa moet ontslagen rechterhand De Mol nog 4,5 ton extra betalen

Talpa-topman John de Mol voert een stevige reorganisatie door. Beeld © ANP

In de slepende rechtszaken rond de ontslagen rechterhand van John de Mol is mediaconcern Talpa opnieuw hard onderuit gegaan. Niet alleen heeft ex-directeur Patrick Scholtze recht op eerder toegewezen bonus, ook moet Talpa hem nog een extra bonus van 453.000 euro betalen.

Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. In maart onthulde RTL Z dat De Mol zijn voormalige creatief rechterhand Scholtze genadeloos op straat had gezet. Omdat hij niet de mogelijkheid had gekregen zich te rehabiliteren, moest Talpa hem een ontslagvergoeding van ruim  1 miljoen euro betalen.

ITV-bonus

Scholtze maakte daarnaast ook aanspraak op het tweede deel van de bonussen die zijn gerelateerd aan de verkoop van Talpa Media aan het Britse mediabedrijf ITV. In een separate rechtszaak was geoordeeld dat hij daar inderdaad recht op had.

Talpa ging in de zaak van die bonus in hoger beroep. Volgens het bedrijf had De Mol volledig het recht om de uiteindelijke toekenning van de bonus eenzijdig te bepalen, en dus eventueel ook te weigeren.

Lege huls

Het hof maakt nu gehakt van die stelling. Als die juist zou zijn, zouden de bonusafspraken volgens de rechters 'een lege huls' en 'betekenisloos' zijn, aldus de uitspraak.

Daarom hoeft Scholtze het tweede deel van de ITV-bonus niet terug te betalen. Bovendien bepaalde het hof dat de voormalige rechterhand van De Mol ook recht heeft op het derde deel van de bonus. Talpa moet hem dus nog 452.898 euro betalen.

Bijna half miljoen

Scholtze laat via zijn advocaat weten zich te onthouden van commentaar op het gewonnen hoger beroep. "Hij heeft er niet voor gekozen om de publiciteit te zoeken." Een woordvoerster van Talpa kon vandaag nog geen toelichting geven.