Business

Vakbladuitgever Mybusinessmedia staat op de rand van de afgrond

02 oktober 2019 13:35 Aangepast: 03 oktober 2019 14:17
Grote uitgeverijen wilden afgelopen jaren van vaktitels af. Beeld © ANP

De ooit snelgroeiende vakbladuitgever Mybusinessmedia heeft uitstel van betaling gekregen. Een recente reorganisatie en het afstoten van titels heeft het bedrijf te weinig soelaas geboden.

Mybusinessmedia werd in 2007 opgericht door ondernemer Hein Bronk met financiële steun van investeringsmaatschappij Berk. Het bedrijf groeide aanvankelijk snel door overnames van vaktijdschriften en -sites. Vooral grote uitgeverijen wilden destijds graag van dergelijke titels af.

Snelle groei

Zo kocht Mybusinessmedia in 2007 uitgeverij Nassau in Deventer met de industriële uitgaven van Wolters Kluwer. Daarmee kwamen zo'n 70 werknemers en titels als Schuttevaer en Binnenvaart mee. Datzelfde jaar volgde de overname van voormalige VNU-titels Textilia en Schoenvisie.

In 2010 zette de vakbladuitgever opnieuw een grote stap met de overname van Media Business Press van uitgeverij Thieme. Het jaar erop boekte MyBusinessmedia al een omzet van 20 miljoen euro. Het succes dankte de uitgever naar eigen zeggen aan de omschakeling naar 'online first' publiceren.

Afstoten titels

Maar het afgelopen anderhalf jaar stootte Mybusinessmedia juist veel titels af. Zo verkocht de uitgeverij vorig jaar Textilia en Schoenvisie aan voormalige managers van het bedrijf. Een reeks uitgaven waaronder Schuttevaer en Automobiel Management werd overgenomen door branchegenoot ProMedia.

Bij die afslanking zei Mybusinessmedia zich te willen focussen op de activiteiten in de techniek en levensmiddelensector.

Uitstel van betaling

Uit het centraal insolventieregister blijkt nu dat werkmaatschappij Mybusinessmedia bv uitstel van betaling heeft gekregen. De holding boven dat bedrijf is nog niet in surseance.

Ook Mybusinessmedia Holding staat er echter niet florissant bij. Uit de onlangs gedeponeerde jaarrekening over 2018 blijkt dat het bedrijf eind vorig jaar een negatief eigen vermogen van 2,7 miljoen euro had. Volgens het verslag was het voortbestaan van het bedrijf daarmee onzeker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdschriftenuitgever Pelican failliet door krimpende markt

Voortbestaan onzeker

Omdat Mybusinessmedia in 2018 en 2019 een reorganisatie had doorgevoerd en een boekwinst had gemaakt op de verkoop van titels, stelt de directie in het verslag 'voor de komende jaren een positieve exploitatie en kasstroom' te verwachten.

De reorganisatie heeft dus niet kunnen voorkomen dat het bedrijf uitstel van betaling moest aanvragen. Volgens Villamedia is de surseance het gevolg van een schuld bij het pensioenfonds. Algemeen directeur Joachim Driessen was vandaag onbereikbaar voor een toelichting.

Mogelijke doorstart

Bewindvoerder Paul Schepel kan nog niets zeggen over de oorzaken van de surseance. "Mijn eerste aandacht gaat uit naar de mogelijkheden van een doorstart. Er zijn partijen die daar belangstelling voor hebben. Daarna volgt pas het onderzoek naar de oorzaken."

Volgens Schepel werken er nog 29 mensen voor de onderneming. "Het aantal werknemers is recent sterk afgenomen doordat bedrijfsonderdelen zijn verkocht aan andere uitgevers."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van