Hoewel de boetes niet mals zijn, is het met de kennis over wat nu wel en niet mag volgens mededingingsregels beroerd gesteld bij Nederlandse ondernemers. En ook aan de moraal schort het nog wel: bij een op de vijf bedrijven is met de concurrent overleggen over wat voor prijs zij de klant zullen rekenen, een serieuze optie.
En bij ruim één op de tien bedrijven is ook het maken van prijsafspraken of het onderling verdelen van klanten het overdenken waard, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt. Voor het onderzoek werd gesproken met de belangrijkste verkopers van 2.125 Nederlandse bedrijven.
Grote bedrijven braver
Bij kleinere bedrijven is de neiging om toch stiekem afspraken te maken groter dan bij grote bedrijven, blijkt uit het onderzoek.
Bij die laatste categorie, en dan gaat het om bedrijven met meer dan twintig werknemers, is de neiging om zich niet aan de regels te houden 12 procent. Bij kleinere bedrijven staat 17 procent niet afwijzend tegenover concurrentievervalsende praktijken.
Niet op de hoogte
De oorzaak daarvan hoeft niet altijd in ordinair winstbejag of een andere opzet van kwade bedoelingen gezocht te worden. Het zal in veel gevallen veroorzaakt zijn omdat bedrijven simpelweg niet weten wat de regels zijn, blijkt ook uit het onderzoek.
Dat het verboden is af te spreken om geen klanten bij elkaar weg te kapen, is bij slechts 40 procent van de bedrijven bekend. En bij een op de drie bedrijven is de kennis over overleg over prijzen - iets dat verboden is - niet op orde of helemaal niet aanwezig.
Fikse boetes
Vanwege dit gebrek aan kennis start de ACM een voorlichtingscampagne met als motto 'Stop Kartels, voorkom een boete'.
En die zijn niet mals: als de ACM ontdekt dat bedrijven verboden prijsafspraken hebben gemaakt, kan het boetes uitdelen van maximaal 40 procent van de omzet. Daarnaast kan de bedrijfstop ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden, met boetes die tot 900.000 euro kunnen oplopen.
Iedereen benadeeld
Dat de ACM zo streng is, heeft een reden: de consument en andere bedrijven worden er door benadeeld. En dat is in het nadeel van de hele economie.
"Soms betalen we met zijn allen 10 tot 30 procent meer", legt Martijn Snoep, topman van de ACM uit. "De schade van deze concurrentievervalsing bedraagt miljoenen per jaar."
