Business

Hudson's Bay mag restaurant Ron Blaauw niet op straat gooien

30 september 2019 16:38 Aangepast: 01 oktober 2019 10:01
Topkok Ron Blaauw: directie Hudson's Bay is 'ronduit onbeschoft'. Beeld © ANP

Topkok Ron Blaauw heeft het aan de stok met warenhuisketen Hudson's Bay. Het winkelbedrijf wil de horeca-ondernemer op straat zetten, omdat hij de huur voor zijn restaurant in de Amsterdamse vestiging van het warenhuis te laat betaalde. Maar dat mag niet van de rechter.

Toen Blaauw in de herfst van 2017 zijn restaurant Nacarat opende op de vijfde verdieping van het vlaggenschip van warenhuisketen Hudson's Bay aan het Amsterdamse Rokin, leken de vooruitzichten opperbest.

Het restaurant werd positief ontvangen, en de Canadese moeder van Hudson's Bay was vast van plan om een succes van de nieuwe Nederlandse warenhuizen te maken.

Onderhuurder

Blaauw zou als onderhuurder van Hudson's Bay een jaarhuur van 95.000 euro gaan betalen, of 7 procent van zijn omzet als dat méér was. Ook investeerde zijn bedrijf tussen 1 en 1,5 miljoen euro in de inrichting van het restaurant, dat eind vorig jaar werd omgedoopt tot Ron Gastrobar Indonesia Downtown.

Maar Hudson's Bay bleek niet het succes waarop de Canadezen hadden gerekend. Het warenhuis bleek veel te weinig publiek te trekken.

Huurgeschillen

Ook tussen het warenhuis en Blaauw blijkt het vanaf het begin al niet te hebben geboterd. In juni 2018 had de culinair ondernemer een huurachterstand van 120.000 euro, als gevolg van 'diverse geschillen over de wederzijdse rechten en verplichtingen'.

Vorig jaar zomer werden die geschillen nog opgelost door een vaststellingsovereenkomst, waarbij Hudson's Bay een deel van de huurachterstand kwijtschold en Blaauw beloofde de rest te betalen.

Opnieuw ruzie

Maar in mei van dit jaar bleek de ruzie opnieuw opgelaaid. Het bedrijf van Blaauw wilde een gesprek met de directie van Hudson's Bay naar aanleiding van berichten in de media over het zieltogende bestaan van het warenhuis, en een mogelijk faillissement.

In een brief klaagt het bedrijf van Blaauw erover dat Hudson's Bay geen gehoor gaf, ondanks 'maandenlang zeuren, verzoeken en vragen om een gesprek', en noemt dat 'ronduit onbeschoft'.

Schadevergoeding

Vanwege de mogelijkheid van een faillissement wilde Blaauw dat zijn huurbetalingen op een gereserveerde rekening werden gestort. In het geval dat het warenhuis inderdaad op de fles zou gaan, zou hij zo zijn contractuele schadevergoeding veilig kunnen stellen.

Blauw 'heeft immers ruim 1,5 miljoen euro geïnvesteerd en hij kan natuurlijk niet lijdzaam toezien dat zijn investering als sneeuw voor de zon verdwijnt', schreef een werknemer van zijn horecabedrijf aan Hudson's Bay.

Om de directie van het warenhuis te dwingen hierover met hem in gesprek te gaan, schortte Blaauw opnieuw zijn betalingen op.

Naar de rechter

Maar in plaats van met Blaauw om de tafel te gaan, stapte Hudson’s Bay naar de rechter. Daar eiste het warenhuis betaling van de achterstallige huurpenningen, en de ontruiming van het restaurant. Hoewel Blaauw de achterstallige huur vlak voor de rechtszaak voldeed, zette het warenhuis de ontruimingszaak toch door.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde onlangs dat Blaauw de huurbetalingen inderdaad niet had mogen opschorten. Maar gezien de omstandigheden vinden de rechters het begrijpelijk dat hij dat toch deed. Daarom mag het warenhuis zijn restaurant niet op straat zetten.

Stekker uit warenhuis

Inmiddels is gebleken dat de geruchten over het naderende einde van Hudson's Bay in Nederland juist waren. Vorige week werd bekend dat het warenhuis eind dit jaar de stekker uit het bedrijf trekt.

Welke gevolgen dat voor Ron Gastrobar Indonesia Downtown heeft, is nog onbekend. Tijdens de rechtszaak bleek dat het restaurant in principe zelfstandig, dus zonder het warenhuis, geëxploiteerd kan worden. Maar omdat Blaauw onderhuurder is van Hudson’s Bay, moet hij op zijn minst een akkoord bereiken met de eigenaar van het pand.

Advocaat Boris Cammelbeeck van Hudson's Bay laat weten geen inhoudelijke mededelingen over de zaak te doen. "De uitspraak is net gedaan, en die willen wij eerst beoordelen. Wij willen eerst de posities in kaart brengen. Zo is hoger beroep nog mogelijk." Blaauw en zijn advocaat waren vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van