Ga naar de inhoud
Ondernemen

Omdenken: notitieblokjes gemaakt van kindertekeningen en proefwerken

De notitieblokjes van Green Side Beeld © Green Side

We printen ons suf, maar bedrukken maar vaak één zijde van een pagina. Léon Polman (24) zamelt het oude printpapier in en verwerkt het tot notitieblokjes, waarvan één kant dus al bedrukt is.

Het is een ware ontdekkingstocht. Wie door de notitieblokjes van Green Side bladert komt van alles tegen, van kindertekeningen tot rekensommen en van notulen tot reclameposters. Alles staat op de achterkant van de pagina's, de voorkant is maagdelijk wit en bedoeld voor je eigen notities.

Het oude printpapier wat Polman en zijn medewerkers ophalen wordt namelijk niet op een traditionele manier gerecycled. Per notitieblokje worden twintig oude A4’tjes gesorteerd en in A5-formaat gesneden. Dan komt een bindrug doorheen en klaar is het duurzame kladblokje.

'Beetje gek'

Polman kwam op het idee voor de duurzame kladblokken toen hij klaar was met zijn master 'Organisaties, verandering en management' en thuis zijn kast opruimde. "Ik kwam een hele stapel papier tegen met wetenschappelijke artikelen en scriptieversies. Alles was eenzijdig geprint. Ik heb het op tafel gelegd en vroeg me af wat ik er nog mee kon doen."

Hij fietste naar de lokale printshop om daar het papier te laten snijden en binden. "Ze vonden het daar wel een beetje gek. Voor minder geld had ik een notitieblokje bij de Action, adviseerden ze me."

Sociale werkplaats

Een uur later was Polman in het bezit van een zelfgemaakt notitieblokje. Het idee voor een eigen bedrijf was geboren. De jonge ondernemer zag kansen. Niet alleen om geld te verdienen, maar ook om iets goeds te doen.

"Ik werk samen met de sociale werkplaats. Voor die mensen is het betekenisvol werk. Ze kunnen aan de binnenzijde van het boekje ook hun naam zetten. Dit boekje is gemaakt door Barbara, bijvoorbeeld. Dat maakt ze trots."

De notitieboekjes van Green Side zijn naar eigen zeggen beter voor het milieu dan andere notitieblokken. Ook normale notitieboekjes worden gemaakt van gerecycled papier. Van oud papier wordt pulp gemaakt en vervolgens volgt de papierproductie. Léon Polman: "Dat proces bespaart wel bomen, maar je hebt wel stroom en water nodig. Ons systeem bespaart per boekje 6,25 KWh en 37,5 liter water."

Rekensommen en kleurplaten

Polman benaderde verschillende bedrijven met de vraag of hij hun oud papier op mocht halen. Veel bedrijven haakten echter af uit angst dat bedrijfsgeheimen of informatie die onder de AVG viel, in de notitieboekjes zou komen.

"Het meeste papier komt bij lokale basisscholen en middelbare scholen vandaan. Achterop het papier staan dus tekeningen, opdrachten en rekensommen. In december zaten in veel notitieblokjes ook kleurplaten van Sint en Piet."

Gevoelige informatie

Het is natuurlijk vervelend als de nieuwe eigenaar van een notitieblokje ziet dat Piet Jansen een 2 had voor wiskunde. Boven de inzamelbakken in de scholen hangt dan ook een waarschuwing, volgens Polman.

"En de werknemers van de sociale werkplaatsen bekijken de pagina’s die ze bundelen nogmaals. Al kunnen we nooit voor 100 procent garanderen dat er geen gevoelige informatie op staat. Wij weten ook niet of het bijvoorbeeld om belangrijke notulen gaat, de inzamellocaties zijn verantwoordelijk."

 

Lokale ecosystemen

Polman, die met zijn plan is genomineerd als wereldverbeteraar van het jaar, begon zijn bedrijf in Houten. Inmiddels is hij ook in Laren en Lent actief. "Mijn droom is dat we overal in Nederland lokale ecosystemen creëren, waardoor papier ook niet meer naar een andere stad hoeft te worden verstuurd. Ik probeer de footprint nu al zo klein mogelijk te maken. We bezorgen nu nog met PostNL maar ik wil dat met een fietskoerier gaan doen."

Een A5-notitieblokje kost 2,99. Niet goedkoop, geeft Polman toe. Toch zijn er al duizend van verkocht. "We krijgen veel opdrachten van bedrijven die de kaft van de boekjes willen bedrukken met een eigen logo om als relatiegeschenk weg te geven." 

Verder kopen mensen die duurzaamheid belangrijk vinden ze. "We merken dat mensen die ons verhaal kennen de boekjes graag kopen", zegt Polman. "Maar als we in de Action naast een gewoon notitieblokje liggen, zouden ze voor de goedkope versie gaan omdat ze dan het idee niet snappen."

Saaie vergaderingen

Polman krijgt veel positieve reacties, vertelt hij. “Mensen bekijken de tekeningen en teksten bijvoorbeeld bij een saaie vergadering. Laatst hadden we bijvoorbeeld leuke tekeningen Winnie de Poeh die gaat skiën, die hebben we erin verwerkt.”

Op de website houdt hij bij hoeveel vellen papier er zijn gered en hoeveel water en stroom is bespaard. De teller staat nu op 9525 vellen papier, 14288 liter water en 2381 KWh stroom.