Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Boomkweker bestrijdt onkruid met lucht

Beeld © Dictus-Hereijgers vof

Hoe verminder je het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in een boomkwekerij? Met een schoffel met luchtcompressor, die het onkruid tussen de plantjes wegblaast.

John Dictus nam samen met zijn vrouw het boerenbedrijf van zijn vader over. Toen zij grote investeringen moesten doen, kozen ze voor de boomkwekerij en namen afscheid van de koeien en aardbeienteelt. Dictus: "De boomkwekerij lag ons het beste. Bovendien kun je beter in één tak goed investeren, dan in twee takken half."

Boomkwekerij Dictus-Hereijgers zet drie miljoen planten per jaar om. "We kweken meer dan vijftig soorten sierheesters, bos- en haagplanten. Onze bomen, zoals een beukenboom, els en berk, kweken we op tot 1,75 meter. Daarna verkopen we onze planten aan hoveniers, tuincentra en distributeurs in binnen- en buitenland. Ook kopen collega’s onze bomen, die ze vervolgens verder laten groeien."

Onkruid wegblazen

"Onze planten staan in rijen. Met een schoffel kan je tussen de rijen door, maar kom je niet tussen de plantjes. Daarom bouwde ik een machine met leidingen op de schoffels, waardoor lucht onder hoge druk naar buiten wordt geperst. Daarmee blazen we het onkruid tussen de plantjes weg.

Dankzij die ‘schoffelmachine’ hebben we ons gebruik van bestrijdingsmiddelen met zeker twee derde verminderd. We moeten vaker rijden dan voorheen, maar we krijgen grotere en betere planten. En een grotere plant levert meer op."

Innoveren

"Ik blijf bezig met het perfectioneren van de machine. Hoe meer onkruid we met de machine kunnen bestrijden, hoe beter. Steeds meer boomkwekerijen maken gebruik van een dergelijk systeem. Ik vind dat wel een compliment.

Maar we moeten ook innoveren, omdat de regelgeving snel verandert. Eind dit jaar verdwijnen weer een hoop chemische bestrijdingsmiddelen van de markt. Omdat ook bestrijdingsmiddelen tegen schimmels verdwijnen, gebruiken we nu thee uit compost om onze planten te bespuiten. Die zit vol met micro-organismen, waardoor schimmels geen kans krijgen."

Bomen zijn hot

"Helaas hebben veel mensen een negatief beeld van de agrarische sector. Als ik met mijn landbouwspuit rondrijd, gaan veel mensen ervanuit dat het gif is. Terwijl ik zeventig procent van de tijd plantversterkers spuit.

Als bomenkwekerij hebben we wel minder last van negativiteit dan andere agrarische bedrijven. Bomen zijn hot dankzij de discussie over klimaatverandering. Zij onttrekken CO2 aan de lucht en geven er zuurstof voor terug. Bovendien zijn bomen de beste airco’s ter wereld."

Groei

"De afgelopen jaren neemt de vraag iets toe. Natuurlijk wil ik uitbreiden - elke ondernemer heeft de drang om te groeien. Maar op dit moment kan dat niet, want dan raak ik het overzicht kwijt. Ik zou graag een of twee mensen aannemen die taken van mij kunnen overnemen. Maar net als in veel andere sectoren is vakbekwaam personeel moeilijk te vinden."

John Dictus

Mede-eigenaar Dictus-Hereijgers vof

Volgde middelbare agrarische school in Breda

Levensmotto: 'Denk niet in problemen; denk in oplossingen'  

Dit interview is onderdeel van de serie Growing Ideas, waarin we een kijkje nemen in de toekomst van Food & Agri en innovatieve ondernemingen uit deze branche een podium bieden.

Rabobank is een coöperatieve bank. Dit betekent dat wij niets alleen doen, maar altijd met anderen. Om samen wereldwijd oplossingen van klanten op te schalen en door te ontwikkelen. 'Growing a better world together'.

Dit is een artikel van