Ondernemen

Zzp'er gaat erop vooruit, maar minder dan werknemer

17 september 2019 17:25 Aangepast: 17 september 2019 17:36
Hoeveel je er in de praktijk op vooruit gaat, verschilt per situatie. Beeld © GettyImages

De meeste zelfstandig ondernemers gaan er tot en met 2028 op vooruit. De zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd, maar de lasten gaan omlaag.

"We maken de balans tussen werknemers en zelfstandigen evenwichtiger", zegt minister Wopke Hoekstra. Om de verschillen tussen zzp'ers en werknemers te verkleinen, gaat de belasting voor werkenden harder omlaag dan die van zelfstandigen.

Ook de zzp'er krijgt meer te besteden

Het betekent dus niet dat de situatie van zzp'ers verslechtert, schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in de Miljoenennota. Zelfstandigen met een inkomen tot 100.000 euro gaan er zelfs op vooruit de komende jaren.

In 2020 stijgt de koopkracht van zzp'ers met 2,0 procent. Dat is 0,1 procent minder dan de koopkrachtstijging voor werknemers.

In vergelijking met werknemers hoeven zelfstandigen in Nederland relatief weinig belasting te betalen. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn er weinig landen waar het verschil in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen zo groot is als in Nederland.

Zelfstandigenaftrek omlaag, maar arbeidskorting stijgt

Het kabinet wil dat verschil nu verkleinen, namelijk door de zelfstandigenaftrek geleidelijk te verlagen. Die aftrekpost gaat vanaf 2020 in acht stappen omlaag. Nu is de post 7280 euro, dat wordt 5000 euro in 2028.

Dat zou betekenen dat de zzp'er er over tien jaar netto zo'n 750 euro op achteruit gaat. Maar dat gaat niet gebeuren, want de arbeidskorting gaat tegelijkertijd ook omhoog. Vanaf 2020 stijgt die zo hard, dat zowel werknemers als zzp'ers ervan profiteren.

Op deze manier gaan zelfstandigen er tot met 2028 in de meeste gevallen nog steeds cumulatief op vooruit, schrijft de staatssecretaris. Hij benadrukt dat het uiteindelijk afhangt van iemands persoonlijke situatie of hij erop vooruit gaat of niet.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verder moeten zelfstandig ondernemers zich op den duur gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Wanneer die verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ingaat en wat het gaat kosten, blijft onduidelijk. Het kabinet komt in de zomer van 2020 met een voorstel.

Stichting ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers zijn fel tegen de verplichte AOV voor zzp'ers. Ze pleiten voor een basisvoorziening voor alle werkenden, niet alleen voor zelfstandig ondernemers.

In de Miljoenennota herhaalt het kabinet de maatregelen die zijn afgesproken in het Pensioenakkoord. Daarin staat onder andere dat zelfstandigen meer mogelijkheden krijgen om pensioen op te bouwen. Dat betekent niet dat ze verplicht moeten sparen voor hun pensioen.

Minimumtarief en zelfstandigenverklaring

Verder geldt vanaf 2021 een minimumuurtarief van 16 euro per uur voor zzp'ers. Deze maatregel is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Diverse belangenbehartigers en politieke partijen pleiten voor een hoger minimumtarief, maar door EU-wetgeving is dat niet mogelijk.

Bij zzp'ers met een uurtarief boven de 75 euro gaat het kabinet ervan uit dat mensen kunnen sparen voor werkloosheid en pensioen en dat ze zich kunnen verzekeren. "We willen hen meer ruimte geven om te ondernemen", staat in de Miljoenennota.

Daarom kunnen zzp'ers met een hoog tarief vanaf 2021 werken met een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandig ondernemer werken en gevrijwaard zijn van loonheffingen, pensioenverplichtingen en cao-bepalingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Werken wordt lonender: de inkomstenbelasting gaat omlaag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van