De ruzie rond de voormalige Fortis-panden aan het Amsterdamse Rokin (nu warenhuizen van Hudson’s Bay) is geëscaleerd. Vastgoedtycoon Mozes Staszewski eist een deel van de megawinst op het vastgoed. Hij blijkt voor ruim 24 miljoen euro beslag te hebben gelegd bij zijn ex-werknemer Martin Smit.
Het is de nieuwste aflevering in de soap rond de bekende Amsterdamse vastgoedondernemers Staszewski en Smit. De laatste werkte jarenlang als bestuurder van Emmes, het onroerend goedbedrijf van Staszewski. In 2015 kwam het tot een breuk.
Smit ging verder met Ivy Vastgoed, dat onder meer de voormalige panden van Fortis Bank aan het Amsterdamse Rokin ontwikkelde tot warenhuizen. Die panden werden eind vorig jaar opgeleverd aan het Canadese winkelbedrijf Hudson’s Bay.
Vastgoedbazen slaags
Na de scheiding raakten de twee vastgoedbazen echter slaags. Vorig jaar moest Smit een persbericht rectificeren, omdat hij daarin had gesuggereerd dat hij Staszewski’s vastgoedbedrijf Emmes onder andere naam had voorgezet. Maart vorig jaar legde Staszewski voor 1 miljoen euro beslag bij Haussmann, het luxe warenhuis dat aanvankelijk in de Fortis-panden gevestigd zou worden.
Maar de klapper volgt nu pas. Staszewski blijkt eind december voor ruim 24 miljoen euro beslag bij (bedrijven van) zijn ex-werknemer te hebben gelegd.
Misbruik
De wortels van de ruzie liggen in de aankoop van de groep 'Fortis-panden' aan het Amsterdamse Rokin, die Smit eind 2012 voor bijna 49 miljoen euro overnam van ABN Amro. Volgens Staszewski kon Smit die aankoop alleen maar financieren dankzij de financiële garanties van Staszewski’s bedrijf Emmes, waarvan Smit destijds bestuurder was.
Bij die transactie kreeg Staszewski 30 procent in enkele kleine panden, maar géén belang in het meest waardevolle onroerend goed; de panden Rokin 21 en Rokin 49. Nu stelt Staszewski dat Smit als bestuurder van zijn bedrijf misbruik maakte van diens positie. Door de garanties zou Staszewski’s "volledige vermogen op het spel (zijn) gezet, zonder dat daarvoor een reëel aandeel in het project is verkregen." Hij eist dat winstaandeel nu alsnog op.
Beslag gehandhaafd
Smit en zijn bedrijven probeerden afgelopen weken het miljoenenbeslag met een kort geding ongedaan te maken. Uit een vandaag openbaar geworden vonnis blijkt dat de Amsterdamse voorzieningenrechter donderdag echter oordeelde dat Staszewski mogelijk gelijk heeft, en dat het beslag daarom niet zomaar mag worden opgeheven.
Wel acht de rechter het mogelijk dat Staszewski medeverantwoordelijk is voor de schade, omdat hij Smit als bestuurder veel vrijheid gaf. Daarom is het beslag gematigd tot 11 miljoen euro.
Laaiend
Volgens Staszewski’s advocaat Gert-Jan van den Bergh is zijn cliënt "laaiend omdat Smit hem grote risico’s heeft laten lopen, zonder hem een aandeel in de potentiële winst te geven." De advocaat tekent aan dat nog niet bekend is hoeveel winst Smit op de Fortis-panden maakt. "De uiteindelijke claim kan dus omhoog worden bijgesteld."
Martin Smit wil geen commentaar geven. Zijn advocaat Willem Smelt bevestigt de uitspraak, maar onthoudt zich van een toelichting. "Dit geschil is nog volop aan de gang, daarom kan ik nog niet reageren."