Business

Zorginstelling moet ontslagen topman 85.000 euro extra betalen

12 september 2019 13:50 Aangepast: 12 september 2019 16:58
Gehandicaptenzorginstelling Daelzicht verleent zorg aan 2000 mensen. Beeld © ANP

Het crisisjaar 2016 heeft voor zorginstelling Daelzicht een vervelend financieel staartje gekregen. De Limburgse instelling moet de vertrokken bestuursvoorzitter Jan Valkenborgh alsnog een extra ontslagvergoeding van zo'n 85.000 euro betalen.

Dat bevestigt voorzitter van de Raad van Toezicht van Daelzicht Antoinette Knoet tegenover RTL Z.

Diepe crisis

Daelzicht is een zorginstelling in het Limburgse Heel bij Roermond. Het verleent zorg aan 2000 mensen met een verstandelijke beperking. De organisatie raakte in 2016 in een diepe crisis, na een omstreden miljoenenproject en verslechterende arbeidsomstandigheden.

De crisis leidde tot onrust bij werknemers, cliënten en verwanten, en tot Kamervragen in Den Haag, externe onderzoeken en dieprode cijfers bij de zorginstelling. Dat jaar leed Daelzicht op een omzet van 85 miljoen euro ruim 4,2 miljoen verlies.

Afkoopsom

Bestuurders Jan Valkenborgh en Jenny Buijks stapten begin juni 2018 op, later gevolgd door de volledige raad van toezicht. Valkenborgh meldde zich ziek, en werd tot eind van het jaar doorbetaald. Uiteindelijk sprak hij af te vertrekken met een afkoopsom ter waarde van een jaarsalaris van 185.000 euro.

Maar over die vertrekpremie ontstond een langlopend conflict. Daelzicht wilde het salaris dat de topman in de non-actieve periode tussen juni en december opstreek, verrekenen met de ontslagpremie. Dat zou volgens de zorginstelling passen binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT). Daelzicht betaalde de ontslagen topman uiteindelijk slechts 48.000 euro netto.

Rokende puinhopen, toch extra ontslagpremie

Valkenborgh nam daarmee echter geen genoegen, en stapte naar de rechter. In oktober 2017 gaf de kantonrechter in Roermond de zorginstelling grotendeels gelijk. Maar daartegen ging de bestuurder in hoger beroep. Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak van gerechtshof in Den Bosch, blijkt dat succesvol te zijn geweest.

Volgens het Hof had Daelzicht het salaris dat Valkenborgh opstreek in de periode dat hij niet meer actief was, toch niet mogen verrekenen met de afkoopsom. Dat betekent dat Daelzicht de ex-topman ruim drie jaar nadat hij de rokende puinhopen bij de zorginstelling achter zich liet, nog tienduizenden euro’s moet betalen.

Onzekerheid 

Na aftrek van de eerdere nettobetaling van 48.000 euro zal Daelzicht bij benadering nog een nabetaling van 85.000 euro moeten ophoesten. "Ik verwacht inderdaad dat het in die orde van grootte zal zijn, maar de precieze berekening moet nog worden gemaakt", aldus de voorzitter van de Raad van Toezicht Knoet.

De toezichthoudster zegt dat Daelzicht deze uitkomst 'absoluut niet' had verwacht, gezien een advies van de accountant en de eerdere uitspraak van de kantonrechter. "Blijkbaar bestaat er onduidelijkheid binnen de wet over hoe betalingen in een periode van non-activiteit moeten worden beschouwd. Dat is betreurenswaardig, want dat leidt tot slepende zaken en onzekerheid."

Knoet zegt het geld liever gebruikt te hebben voor de zorg, 'maar wij zullen ons natuurlijk aan de wet en de uitspraak houden.' Advocaat Karina Lemmens van de oud-bestuurder reageerde nog niet op een verzoek om commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van