Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Kredietrating Hongkong verlaagd na onlusten

06 september 2019 08:03 Aangepast: 06 september 2019 08:15
Protestanten in Hongkong. Beeld © ANP

Ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Hongkong verlaagd. Dat gebeurde na de onlusten van de afgelopen maanden in het belangrijke financiële centrum in Azië. Het is de eerste verlaging van de rating voor Hongkong bij deze kredietbeoordelaar sinds 1995, toen Hongkong nog Brits was.

De rating van Hongkong werd met een stapje teruggebracht naar AA. De vooruitzichten voor de rating zijn 'negatief', wat inhoudt dat de kredietwaardigheid mogelijk verder wordt verlaagd.

De langdurige demonstraties en onrust in Hongkong tegen de invloed van China hebben tot een lager kredietoordeel bij Fitch geleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote onrust in Hongkong, wat speelt er eigenlijk?

China

De vorige verlaging was net voor de tijd dat de voormalige Britse kolonie formeel aan China overgedragen werd. "Maanden van aanhoudende onrust en geweld testen de grenzen van het huidige 'één land, twee systemen'-raamwerk dat de relatie tussen Hongkong en China voorschrijft.

De gestage toename in de economische, financiële en sociaal-politieke verbindingen tussen Hongkong en China leiden uiteindelijk tot verschillende uitdagingen", aldus Fitch.

Wetsvoorstel ingetrokken

Leider Carrie Lam van Hongkong heeft een controversiële uitleveringswet formeel teruggetrokken. Het plan, waarmee inwoners van Hongkong naar het vasteland van China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan, leidde drie maanden lang tot massale protesten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van