Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Wereldreis brengt ondernemer achter Dun Wallet op compacte rugzak

06 september 2019 11:08 Aangepast: 06 september 2019 18:03
Beeld © Dun TravelPack

Met een startbedrag van 250 euro wist ondernemer Sjoerd van Dam (33) een succes te maken van zijn Dun Wallet, een dunne, lederen portemonnee. Na drie jaar de wereld over reizen en veel nadenken en proberen, komt hij met iets nieuws: een minimalistische, slimme rugzak waar alles in past voor een paar dagen weg. "Het had wel wat voeten in aarde."

Van Dam zit op een eiland in Cambodja op één van de weinige plekken met internet. Hij en zijn vriendin Meena Rahmani (tevens zakenpartner) zijn er even tussenuit. Het zijn drukke weken. Het stel verblijft al een tijd in Azië, in Vietnam, in Ho Chi Minh Stad, vertelt hij aan de telefoon. "Daar zit een enorme tassenindustrie. Alle grote merken laten daar hun tassen maken."  

De laatste fase voor de productie van hun TravelPack is aangebroken. Over drie weken komen ze na een wereldreis van drie jaar weer terug naar Nederland en dan moet alles in orde zijn. "We zetten nu veel puntjes op de i, zoals toch nog een steviger bodem van de tas."

Lichtgewicht en waterdicht

De Dun TravelPack is er voor iedereen die een paar dagen op reis gaat met handbagage, en zijn spullen niet in een rolkoffer wil meenemen ("Die zijn soms zo onhandig") of in een reguliere rugzak wil proppen. De tas is van nylon, waterdicht, met handige vakken en lichtgewicht. aldus de omschrijving.

Met name op die laatste twee punten onderscheidt de tas zich van concurrenten, aldus Van Dam. De tas, inhoud 35 liter, weegt 1,5 kilo. Onder slimme vakken wordt een plek aan de zijkant verstaan voor je drinkfles, een vak voor al je elektronica en één voor je paspoort.

Het idee voor de rugzak ontstond vijf jaar geleden, vlak nadat de portemonnee op de markt kwam. Dat was in 2014. Daarvan zijn er tienduizenden verkocht. In eerste instantie wilde hij een leren tas maken. "Maar leer is moeilijk bewerkbaar en de tas die wij voor ogen hadden werd onbetaalbaar. Ik zou zelf ook geen tas kopen van 600 euro."

Sjoerd van Dam met zijn rugzak. Sjoerd van Dam met zijn rugzak.

Koffer te kostbaar

Het idee van de rugzak werd even geparkeerd. Er moest een koffer komen, maar na onderzoek en bezoek aan producenten in China, bleek dit een kostbare aangelegenheid. 

Drie jaar reizen over de wereld bracht Van Dam in Vietnam op het idee van een gecoate tas van nylon. Zelf inmiddels een ervaren reiziger wilde hij een tas waar alles in past en waar je makkelijk iets uit kan halen zonder dat de hele inhoud overhoop moet. "Wel het gemak van een koffer dus." Hij benadrukt dat het geen rugzak is om te hiken of bergen mee te beklimmen. 

Risico productie

Met het geld van de Dun Wallet ontwikkelde hij een prototype. Via crowdfundingwebsite Kickstarter haalde hij genoeg geld op (het doel was 15.000 euro)  om binnenkort met de productie te starten. 

In eerste instantie zullen 600 stuks gemaakt worden. De verkoopprijs zal zo rond de 180 euro gaan liggen, vertelt hij. Die oplage is bewust laag gehouden: "Mocht er dan toch nog ergens een fout zitten, iets niet kloppen dan zit je niet gelijk met een probleem."

Sjoerd van Dam met zijn vriendin Meena in Cambodja. Sjoerd van Dam met zijn vriendin Meena in Cambodja.

Van leer naar plastic

Hoewel het 'wel even pijn deed om niet met leer te werken maar met plastic', is Van Dam zo enthousiast over het eindresultaat dat hij ook een dagrugzak op de markt gaat brengen.

De TravelPack heeft 134 zogenoemde 'backers', mensen die op Kickstarter geld in het project willen steken. Geen overweldigende aandacht. Van Dam: "Ik gebruik het vooral als manier om te zien hoe een product valt. De verkoop geschiedt dan via bedrijven en winkels."  

Partijen met wie hij samenwerkt voor Dun Wallet hebben al interesse getoond in zijn TravelPack, zegt hij. Het is de bedoeling om de TravelPack nog dit jaar op de markt te brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore