Ga naar de inhoud
Business

Ruim assortiment nekt schoenenwinkel: Noë is failliet

Noë opende recent zes Nederlandse winkels, onder meer in Den Haag. Beeld © Google Maps

De chique schoenenproducent Noë opende de afgelopen jaren een trits eigen winkels om Nederland te veroveren. Nu is het bedrijf opeens failliet, bevestigt curator Pieter de Koning tegenover RTL Z.

Schoenenproducent Noë uit Waalwijk, die schoenen met de hand laat maken in Italië, is vooral bekend om zijn extreem ruime kleurenkeuze. "Het assortiment van 25 modellen in 88 kleuren doet de meeste mannen, en waarschijnlijk ook vrouwen, duizelen", aldus curator De Koning. Het bedrijf verkocht ook bijpassende tassen, sjaals en nagellak.

Nederland veroveren

Aanvankelijk had Noë alleen een eigen winkel in Antwerpen. Het bedrijf verkocht vooral producten online en in andere winkels.

In 2017 wilde het bedrijf Nederland veroveren met eigen winkels. Sindsdien opende Noë vestigingen op toplocaties in Amsterdam, Amstelveen, Breda, Den Haag, Haarlem en Maastricht.

Plotseling failliet

Gisteren is Noë echter plotseling failliet verklaard, bevestigt De Koning. Onder de failliete vennootschap vallen het hoofdkantoor en het distributiecentrum in Waalwijk, en alle zes de Nederlandse winkels. De winkel in Antwerpen valt buiten het faillissement.

Volgens de curator werken er zo'n 20 tot 30 mensen voor het retailbedrijf.

Te veel kleuren

De curator wijt het faillissement aan de algemene malaise in de winkelstraat en het concept van de onderneming. "Dat het een moeilijke markt voor schoenenwinkels is, is bekend. En het concept van Noë met zoveel modellen en kleuren is prachtig, maar maakt de productie en logistiek wel lastig."

Hoewel Noë de afgelopen jaren gezien de groei een succesverhaal leek, komt het faillissement voor de curator niet als verrassing. Noë Retail blijkt gelieerd aan het schoenproductiebedrijf Heerkens Productions van dezelfde eigenaren, dat twee weken geleden al op de fles ging. De Koning wikkelt ook dit faillissement af.

Doorstart mogelijk

Omdat de eerste winkel in Antwerpen stond, werd Noë vaak omschreven als Belgisch bedrijf dat naar Nederland kwam. Dat blijkt onjuist. "Dit is een Nederlands bedrijf, dat vanuit het hoofdkantoor in Waalwijk wordt aangestuurd", aldus de curator. Noë werd geleid door broer en zus Willem en Mary Heerkens en directeur Jan Stabel.

Ondanks de genoemde problemen met de markt en de te uitgebreide collectie ziet curator De Koning zeker kansen voor een doorstart. "Het is een mooi concept en als het assortiment iets wordt afgeslankt, zijn er zeker kansen. Het is een aantrekkelijk merk met een goede naam."