Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Business

Contractbeheerder TCP failliet, honderden zzp'ers gedupeerd

03 september 2019 11:36 Aangepast: 04 september 2019 08:21
TCP verzorgde de betalingen aan zzp'ers van ING. Beeld © ANP

Contractbeheerder TCP Direct is failliet. Afgelopen weken bleek dat het bedrijf, dat de betaling regelt van zelfstandigen zonder personeel, niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Klant ING garandeert dat haar gedupeerde inhuurkrachten hun geld krijgen, maar die garantie geldt niet voor zzp'ers die bij andere opdrachtgevers aan de slag waren.

TCP Direct is een Nederlands dochterbedrijf van het Britse TCP Solutions, en is gevestigd aan de Amsterdamse Keizersgracht. Het bedrijf trad onder meer op als contractbeheerder van zelfstandige ondernemers die werden ingehuurd door bankgigant ING.

ZZP'ers niet betaald

Op 15 augustus werd bekend dat TCP Direct in de financiële problemen zat. Daardoor kon deze tussenpartij de inhuurkrachten van ING niet tijdig betalen. Volgens TCP zijn de problemen ontstaan doordat een financier de geldkraan had dichtgedraaid en een klant zijn rekening nog niet had betaald.

Nadat TCP uitstel van betaling had gekregen, ging de directie van TCP samen met bewindvoerder Herman Kreikamp op zoek naar een oplossing. Afgelopen vrijdag liet ING weten in elk geval garant te staan voor de salarisbetalingen aan haar eigen inhuurkrachten.

TCP bankroet

Nu blijkt dat TCP en Kreikamp een bankroet niet konden voorkomen. Gisteren sprak de rechtbank Amsterdam het faillissement uit.

Volgens financieel directeur Jos van der Weg van TCP is dat het gevolg van het klappen van onderhandelingen met ING over een reddingsplan. "Die gesprekken zijn vrijdag mislukt."

De directeur wijst op de garantie die ING inmiddels heeft afgegeven voor de eigen inhuurkrachten, maar erkent dat die niet geldt voor zzp'ers die bij andere opdrachtgevers werkten. "Zij mogen hun vorderingen indienen bij de curator."

Gedupeerde zzp'ers

Van der Weg kan niet zeggen hoeveel mensen via TCP werden betaald. Een andere woordvoerder schat dat aantal op 900 tot 1000. Volgens het FD zou het leeuwendeel daarvan bij ING werken, en slechts 'enkele tientallen' bij andere werkgevers.

TCP beraadt zich nu op een doorstart. Mogelijk kan het Britse moederbedrijf een rol spelen. "Dat is een van de mogelijke scenario's. Wij kijken nu wat de beste oplossing is voor de schuldeisers, de zzp'ers en de werknemers van het bedrijf."

Curator Kreikamp was vanochtend nog onbereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van