Ga naar de inhoud
Ondernemen

Bezorgers van Deliveroo voeren actie, tarieven verlaagd

Beeld © ANP

In verschillende steden in Nederland zijn bezorgers van Deliveroo vrijdagavond bij een wilde staking de straat opgegaan. Ze protesteren tegen een tariefverlaging bij de maaltijdbezorger.

De bezorgers krijgen naar eigen zeggen nog maar 3,50 euro voor een ritje naar de klant. 'Wij staken voor knaken', staat op één van de spandoeken van stakende bezorgers in het centrum van Den Bosch.

'Half loon is halve maaltijd', heeft een ander op een geïmproviseerd spandoek geschreven. 'Zelfstandige zonder Payment' staat op een groot vel dat op een standbeeld is geplakt, waar de circa 25 bezorgers verzamelen.

Nieuw tariefsysteem

In Eindhoven verzamelen de stakende actievoerders zich bij de restaurants in de Smalle Haven, vlakbij het bekende uitgaansgebied Stratumseind.

"Afgelopen maandag is een nieuw tariefsysteem ingegaan. De prijzen per rit zijn door de bodem gegaan", vertelt bezorger Robert. "Het is niet meer rendabel om te werken, zeker met de winter op komst. Niemand wil in het donker voor drie euro per rit door de sneeuw of regen rijden. We protesteren ook tegen de machtspositie van Deliveroo. We zijn zelfstandigen, ze kunnen doen wat ze willen."

Extra geld bij drie ritten

Omdat de bezorgers zelfstandigen zijn, kunnen ze zelf via een app kiezen of ze een aangeboden rit wel of niet aannemen. “Voorheen kregen we ongeveer vijf euro per rit, afhankelijk van de afstand. Het was belangrijk dat we aangeboden orders konden weigeren. Soms zit je namelijk nog in het restaurant te wachten op het eten van de eerste klant."

De bezorgers krijgen nu naar eigen zeggen 3,50 euro per rit en als ze drie ritten op rij maken krijgen ze in totaal twee euro extra. "Opgeteld komen we dan op een lager inkomen uit, zeker omdat je vaak die ritten niet achter elkaar kunt maken."

Ondernemers

Nu de crisis voorbij is, liggen de banen voor het oprapen. Restaurants die met Deliveroo-concurrent Thuisbezorgd werken, hebben vaak moeite om aan bezorgers te komen. “We willen echter geen andere baan. Bij Thuisbezorgd ben je in loondienst en wij vinden de vrijheid van het ondernemerschap fijn. Je kunt meer verdienen door hard te fietsen bijvoorbeeld, dat is een fijn gevoel. Maar dit tarief is echt te laag."

Ongeveer veertig bezorgers staken in Eindhoven mee. “We wilden de actie bewust niet te groot maken. We willen de restaurants ook niet duperen, die zijn hier geen partij in.” De actie is niet aangemeld bij Deliveroo. "Als we het daar melden, zetten ze extra bezorgers in."

Waarom Deliveroo de tarieven heeft verlaagd, weten de bezorgers niet. Wel werd deze week bekend dat Deliveroo van de rechter 640.000 euro aan achterstallige premies moet betalen.

Bij Deliveroo kon niemand reageren op de actie of op de vraag waarom de tarieven zijn verlaagd.

 

Deliveroo
Lees ook:
Deliveroo moet 640.000 euro aan achterstallig pensioen betalen