Pogingen om de failliete modewinkelketen Miller & Monroe te laten doorstarten, zijn mislukt. Het bedrijf met 72 winkels en 550 werknemers dat in april uitstel van betaling kreeg, laat een megaschuld van ruim 40 miljoen euro achter.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curatoren Marie-José Cools en Rinke Dulack.
Winkels gesloten
Volgens de curatoren heeft slechts 'een beperkt aantal partijen zich gemeld' voor een doorstart en kon daarmee geen akkoord worden bereikt. Omdat de arbeidsovereenkomsten van het personeel op 1 augustus afliepen, moesten de winkels daarom begin deze maand worden gesloten.
Ook oprichter Lex Hes diende een doorstartplan in, maar de curatoren weigerden om met hem in zee te gaan. Volgens hen heeft Hes de exploitatie van de winkelketen na het faillissement verstoord en de failliete boedel trachten te benadelen.
RTL Z berichtte al eerder over de ruzie tussen de oprichter en de curatoren, en het gebrek aan vertrouwen van huisbank ABN Amro in het bedrijf.
Schuld 40 miljoen
Uit het faillissementsverslag blijkt dat schuldeisers zwaar gedupeerd zijn door het faillissement. Een groep van 449 gewone schuldeisers heeft ruim 35 miljoen euro van het failliete bedrijf tegoed. De Belastingdienst heeft een vordering van bijna 2,9 miljoen. Andere schuldeisers met voorrang vorderen ruim 2,7 miljoen.
Op de website van vakblad Retailnews beschuldigen woedende leveranciers en personeelsleden Miller & Monroe en Hes van gepruts en zelfs oplichting.
Het is de vraag of de curatoren juridische vervolgstappen tegen de ondernemer zullen nemen. "Na het faillissement zijn diverse procedures gevoerd tegen de bestuurder en met hem verbonden vennootschappen", schrijven Cools en Dulack in hun verslag. "Er is geen belang om daaromtrent in dit stadium te rapporteren."
