Business

Boekhoorn mag boete ex-zakenpartner Aviation Glass innen

27 augustus 2019 12:59 Aangepast: 27 augustus 2019 17:11
Marcel Boekhoorn. Beeld © ANP

Superinvesteerder Marcel Boekhoorn, die door een voormalige zakenpartner wordt beschuldigd van bedrijfsspionage, mag een boete van 200.000 euro bij die man incasseren.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland in Arnhem.

Boekhoorn is vooral bekend van zijn investeringen in bedrijven als Bakker Bart, Telfort en Hema en de reuzenpanda's van zijn Ouwehands Dierenpark. In 2012 investeerde hij ook in het Gelderse Aviation Glass van ondernemer Frans van Hapert, dat superdun glas voor de luchtvaart maakt.

Concurrentiebeding

Nadat Aviation Glass Van Hapert in 2014 op straat had gezet, begon de ondernemer een nieuw bedrijf. Volgens de ondernemer was hij daartoe gerechtigd, maar Boekhoorn sleepte hem voor de rechter wegens schending van zijn concurrentiebeding.

In januari oordeelde een rechtbank dat Van Hapert een boete van twee ton moet betalen. Om te voorkomen dat Aviation Glass die boete kon incasseren, stapte de ondernemer echter naar de rechter. Volgens de ondernemer is het vonnis van januari gebaseerd op onrechtmatig – want door bedrijfsspionage - verkregen bewijs.

Bedrijfsspionage

Uit een recent vonnis van de rechtbank Gelderland blijkt dat Van Hapert die rechtszaak heeft verloren. Of er al dan niet sprake is geweest van bedrijfsspionage is volgens de rechter niet relevant voor de boete, omdat het geschonden concurrentiebeding niet alleen werd bewezen door mails die daaruit verkregen zouden zijn.

"Een verder onderzoek naar alle stellingen van Van Hapert met betrekking tot de vermeende bedrijfsspionage gaat het kader van een executiegeschil te buiten", aldus de rechtbank.

Hoger beroep

Volgens Van Hapert is hiermee het laatste woord nog niet gezegd. "De rechter is helemaal niet ingegaan op onze nieuwe informatie over de bedrijfsspionage. Daarom overwegen wij in hoger beroep te gaan tegen dit vonnis. En ook in het hoger beroep tegen de uitspraak van januari zal de spionage uitgebreid aan de orde komen."

Volgens Van Hapert zal de betaling van de boete hem niet weerhouden om zijn juridische strijd voort te zetten. "Men wil mij kapot procederen, maar ik ga door, absoluut."

Vertrouwen

Eerder ontkende partner Ronald Meersschaert van Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos tegenover RTL Z dat er sprake is van bedrijfsspionage.

"We zijn blij dat de rechter het voor ons positieve vonnis van de Rotterdamse rechtbank uit januari van dit jaar in tact heeft gelaten. We zien het hoger beroep dan ook met veel vertrouwen tegemoet", zegt hij nu in een reactie op de huidige uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van