Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ondernemen

Racen, kunst, panda's: aan deze hobby's geven onze rijken hun geld uit

26 augustus 2019 05:50 Aangepast: 27 augustus 2019 08:36
Tom Dumoulin voor aanvang van de Giro van dit jaar.

De Brabantse ondernemersfamilie Van Eerd houdt van sport. Via supermarktketen Jumbo sponsort ze menig atleet. Maar de Van Eerds zijn zeker niet de enige rijken die de portemonnee trekken voor in het oog springende hobby's.

Deze week sloeg de familie Van Eerd opnieuw toe. Vanaf volgend seizoen fietst wielrenner Tom Dumoulin niet langer bij Team Sunweb, maar voor Jumbo-Visma. Daarmee zal er opnieuw een Nederlandse publieksfavoriet te zien zijn in het geel van de supermarktketen.

Want Jumbo sponsort niet alleen het wielrennen. Onder het team valt ook een complete schaatsploeg, onder leiding van succescoach Jac Orie. De uithangborden: Kjeld Nuis en 's Nederlands succesvolste mannelijke schaatser ooit: Sven Kramer.

Veel keus voor de kerstreclame

Als Jumbo dit jaar een kerstreclame wil maken met een bekende sporter, heeft het dus keuze genoeg. Zeker omdat ook Formule 1-coureur Max Verstappen wordt gesponsord door de keten.

Hoeveel geld Jumbo steekt in de sponsoring van de teams en individuele sporters, wil het niet zeggen. Ook niet over hun kerstreclame trouwens. "Wanneer hier meer over bekend is zullen we dit communiceren."

Max Verstappen met sponsor Jumbo op zijn helm. Max Verstappen met sponsor Jumbo op zijn helm.

Carrière schoonzoon

Sport en in het bijzonder gemotoriseerde sport is een populair tijdverdrijf onder de welgestelden. En wat is er dan cooler dan je eigen schoonzoon te laten racen? Dat vond in ieder geval Marcel Boekhoorn, miljardair geworden met de verkoop van Telfort. Hij sponsorde de - niet al te succesvolle - racecarrière van Guido van der Garde, zijn schoonzoon. 

Sommigen gaan nog een stapje verder. Waarom niet meteen je 'eigen' Formule 1-race verwezenlijken? Het is prins Bernhard jr. gelukt. Vanaf volgend jaar scheuren de bolides van Max Verstappen en de andere F1-coureurs weer op zijn circuit in Zandvoort. Die Grand Prix wordt trouwens mede gesponsord door - hoe kan het ook anders - supermarktketen Jumbo.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zandvoort op slot tijdens Formule 1-weekend, fans kunnen beter fietsen

Je eigen museum

Een voorliefde voor auto's is niet automatisch een voorliefde voor snelheid, bewijst importeur Evert Louwman. Hij heeft meer met historische auto's, koetsen en motoren, die hij verzamelt en tentoonstelt in het Louwman Museum in Den Haag. Het museum bevat 's werelds oudste privécollectie auto's, bijeengebracht door Louwman en zijn vader Pieter.

Over eigen musea gesproken: Joop van Caldenborgh, eigenaar van chemiereus Caldic, liet in Wassenaar het museum Voorlinden bouwen. Daarin toont hij delen van zijn verzameling moderne en hedendaagse kunst, naar eigen zeggen de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland.

Koning Willem-Alexander en Joop van Caldenborgh tijdens de opening van Museum Voorlinden in 2016. Koning Willem-Alexander en Joop van Caldenborgh tijdens de opening van Museum Voorlinden in 2016.

Suikerooms voetbalclubs

De al eerder genoemde Boekhoorn, tegenwoordig onder meer eigenaar van Hema, heeft meer hobby's dan alleen racen. Ook die kosten veel geld. En doorzettingsvermogen. Na vijftien jaar lobbyen met behulp van de Nederlandse overheid bij onder meer de Chinese overheid lukte het hem om twee panda's naar Ouwehands Dierenpark te halen. 

Boekhoorn is ook nog eens een belangrijke investeerder van voetbalclub NEC. Daarin is hij dan weer niet uniek. Bij Feyenoord hebben ze Pim Blokland als suikeroom, bij Utrecht Frans van Seumeren en bij RKC Ben Mandemakers. 

Miljardairs in de luwte

De échte top uit de Quote 500 doet het dan weer wat rustiger aan, of hangt het in elk geval niet aan de grote klok. De familie De Carvalho-Heineken is sportminded, maar schuwt de media. Al gaf de grootaandeelhouder van het bierconglomeraat in het verleden wel acte de présence bij het door het biermerk gesponsorde feesthuis tijdens de Olympische Spelen.

TV-miljardair John de Mol houdt het liever bij het kijken van sportwedstrijden thuis voor de buis, dan het sponsoren ervan, zei hij in een interview met Nu.nl.

Charlene de Carvalho-Heineken slaat de gong in het Holland Heineken House in Peking in 2008. Charlene de Carvalho-Heineken slaat de gong in het Holland Heineken House in Peking in 2008.

Goede doelen

Helemaal in de anonimiteit blijft Frits Goldschmeding, van Randstad. Zijn enige buitenissigheid is de sponsoring van de bouw van de clipper Stad Amsterdam. Verder geeft de oprichter van het grootste uitzendconcern via zijn stichting veel aan goede doelen.

Dat geldt ook voor de miljardairsfamilies Brenninkmeijer, Van Leer en Van der Vorm. Via hun eigen stichtingen doneren deze families tientallen miljoenen aan kunst en cultuur, meldde NRC in 2017.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De rijkste familie: zo vergaarden de Brenninkmeijers 22 miljard euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van