Ondernemen

Kabinet wil belastingvoordeel zzp'ers fors inperken

23 augustus 2019 17:20 Aangepast: 23 augustus 2019 17:36
Premier Rutte (archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet is van plan de zelfstandigenaftrek in de komende tien jaar te verlagen van 7280 naar 5000 euro. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws.

Het kabinet hoopt met de verlaging de groeiende kloof tussen flexwerk en vaste banen te kunnen verkleinen. De maatregel is onderdeel van het beleid om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. 

Het geld dat met de maatregel vrijkomt, zal gebruikt worden om de loonheffingskorting te verhogen. Daarvan profiteren mensen in loondienst. Het idee is dat het verschil tussen flex- en vast werk hiermee kleiner wordt. 

In het regeerakkoord was al afgesproken dat het kabinet de zelfstandigenaftrek zou versoberen. Maar met de huidige plannen wordt het belastingvoordeel sneller afgebouwd dan destijds is afgesproken.

Belastingvoordeel

De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat zzp'ers mogen aftrekken van hun winst, op voorwaarde dat ze dat jaar minimaal 1225 uren hebben gewerkt als ondernemer.

Hiermee verlagen ze het bedrag waarover ze inkomstenbelasting moeten afdragen, waardoor ze minder belasting hoeven te betalen aan de Belastingdienst.

Het oorspronkelijke idee achter de aftrek is dat zelfstandigen een tegemoetkoming krijgen, omdat zij in tegenstelling tot werknemers in loondienst zelf hun pensioen en sociale verzekeringen moeten regelen.

Kritiek

De vakbonden zien dat anders, zij beschouwen de aftrek vooral als een oneerlijk belastingvoordeel die uiteindelijk ten koste gaat van laagbetaalde werknemers in loondienst.

Ook het Centraal Planbureau is geen voorstander van de aftrek, om een andere reden. Het CPB vindt dat de maatregel geen economisch nut heeft, omdat die te algemeen is en niet gericht één probleem aanpakt.

Tijdens de persconferentie na de wekelijkse ministerraad, de eerste sinds de vakantie, wilde premier Mark Rutte nog niet reageren op het nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van